Els polítics es comprometen a tirar endavant l’APEU a Berga, si el projecte arriba al ple

Bergacomercial assegura que hi ha "consens absolut entre grups municipals i els impulsors de l'APEU" per tirar endavant el projecte, després de presentar-ho als representants polítics.

Xavi Orcajo i Jordina Serrano, explicant l'APEU als polítics, a la sala de plens. CEDIDA

“La degradació del centre històric de Berga és un problema que, si no s’atén, podria ser irreversible, generant més locals buits, augmentant la sensació d’inseguretat i reduint el flux de persones pels carrers principals. El moment actual representa una oportunitat única per a revertir la situació, i tots estem alineats en aquesta direcció“. Amb aquest argument central, dijous passat Bergacomercial va presentar als grups municipals de l’Ajuntament de Berga el projecte d’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) que busca impulsar al carrer Major i el carrer del Roser.

La presentació als polítics va organitzar-se en plena fase de reunions amb botiguers i propietaris per explicar els eixos troncals del projecte. I és que els primers que hi hauran de votar a favor seran precisament les persones que tinguin botiga o local —també els buits— a la zona. Si en aquesta votació hi participen més de la meitat dels comerciants i propietaris i la majoria voten a favor, l’APEU passarà de pantalla. Després serà el torn dels polítics, que hauran d’aprovar-lo per ple… I dijous va evidenciar-se que no serà, ni de bon tros, un problema.

En un comunicat, Bergacomercial assegura que “s’ha evidenciat un consens absolut entre els grups municipals i els impulsors del projecte en la necessitat de prendre mesures el més aviat possible”. La unió de botiguers en fa “una valoració molt positiva” i recalca que tots els grups “es van comprometre a brindar el seu total suport als comerciants i propietaris dels locals en tot allò que puguin necessitat perquè el projecte sigui una realitat el més aviat possible”.

Per què serviria l’APEU?

Amb l’APEU, els promotors confien implementar accions per facilitar l’obertura de negocis, promoure mesures per a la recuperació de locals buits, fomentar la diversitat comercial, millorar la imatge de locals desocupats, intensificar estratègies de màrqueting i promoció per atraure visitants i turistes, donar suport a la visibilitat dels negocis locals, enfortir la comunicació entre empreses i ciutadania, millorar la neteja de l’espai públic, optimitzar la il·luminació i abordar les limitacions d’aparcament a la ciutat.

Xavi Orcajo, expresident de la UBIC i un dels grans impulsors de l’APEU, assegura que “a més d’impulsar l’emprenedoria per donar vida a l’espai comercial, el projecte s’enfocarà en la revitalització i l’embelliment de l’espai urbà”. I insisteix amb “l’objectiu de crear un gran eix comercial a celobert per a un desenvolupament econòmic sòlid i sostenible dels comerços i la ciutat”.

Orcajo també ha aclarit que el projecte no està tancat, ni de bon tros, i que continuen incorporant idees que van sorgint a les reunions informatives. Quan acabi totes aquestes trobades, Bergacomercial presentarà el projecte definitiu, que serà el que se sotmetrà a aprovació, tant per part del comerç i els propietaris, com al ple municipal (si passa la primera fase). “Serà el pla d’acció de l’APEU per al període 2024-2028”, conclou l’expresident dels botiguers.

La presentació als polítics també va comptar amb la participació de l’assessor tècnic comercial de l’empresa Som Impuls, Jesús Carballo, que està liderant la campanya informativa per explicar amb detall als comerciants i propietaris dels locals buits que formen part de l’APEU de Berga, de cara a la votació decisiva.

X