“Bombolles de Patum”, un acte inèdit a la plaça per celebrar els 18 anys de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat

L'esdeveniment comptarà amb una actuació de Pep Bou, que protagonitzarà un espectacle de la mà de la Cobla Berga Jove

Espectacle “inèdit i irrepetible” per commemorar el 18è aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat. Aquest dissabte, 25 de novembre, es compleixen 18 anys des que la UNESCO va fer la proclamació i, per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Berga organitzarà un acte únic a la plaça de Sant Pere: “Bombolles de Patum”. Hi coincidiran la Cobla Berga Jove, que interpretarà peces patumaires en directe; i el rei de les bombolles, Pep Bou, que farà un espectacle en sincronia amb les músiques de Patum que vagin sonant.

L’any passat, l’acte de commemoració de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat ja va agafar una altra dimensió. Per primera vegada, es va fer a l’exterior: va ser a la plaça de Sant Pere, on, per Corpus, les comparses conviuen i fan vibrar els patumaires. És per això que, segons l’alcalde accidental, Aleix Serra, “l’èxit de les edicions anteriors ha engrescat a continuar amb la iniciativa” i a fer un pas més enllà.

L’artista Pep Bou farà ballar les seves bombolles a ritme de Patum. PEP BOU
La Cobla Berga Jove interpretarà versions arranjades expressament per a l’espectacle. COBLA BERGA JOVE

L’acte començarà a les 8 del vespre (20 h) a la plaça de Sant Pere. L’artista Pep Bou, juntament amb el també artista Martin Cattani, faran un espectacle que no han fet mai i Bou ha deixat clar que els entusiasma: “Surt del nostre àmbit habitual, ens il·lusiona molt fer coses diferents com aquesta”.

Per la seva banda, Joan Serra, responsable de la Cobla Berga Jove, confia que l’espectacle musical agafarà “un toc especial” i “sorprendrà a tothom”, gràcies al fet que siguin melodies arranjades expressament per poder encaixar amb l’actuació de Pep Bou i Martin Cattani.

La Patum no és l’única que bufa 18 espelmes aquest 2023…

L’acte, però, tindrà molts més protagonistes. Enguany, i atès que se celebra la majoria d’edat de la festa com a Patrimoni de la Humanitat, l’Ajuntament ha convidat una seixantena de joves nascuts el 2005. Tots ells, aquest 2023, també fan 18 anys; i un d’ells, l’actor Eudald Feliu, farà un parlament en representació de la generació.

Aleix Serra ha avançat alguns detalls del rol que tindran en l’entramat: “Enmig d’un espectacle ple de representacions d’elements clàssics de la Patum, els joves nascuts el 2005 representaran la gent de la festa”.

Tres homenatges a patumaires

“Bombolles de Patum” també servirà per donar continuïtat als homenatges a patumaires amb una trajectòria important en el si de la festa. És el projecte Vides de Patum i enguany suma tres testimonis més que expliquen les seves anècdotes per deixar-ne constància per sempre més. Els homenatjats seran Emília Rodríguez, Ton Elias i Ramon Vilalta, tres patumaires insignes.

L’Emília Rodríguez ha estat involucrada a les maces i els plens des de ben jove i va ser una de les primeres dones a col·laborar en una comparsa. El Ton Elias va ser guitaire quan era pràcticament un nen, però la comparsa a on va estar més anys va ser als gegants. Quan va deixar de ser geganter, va estar involucrat a la Patum de la Pietat. Qui també va ser geganter va ser el Ramon Vilalta, que més tard, va ser cuidador de la Patum infantil.

L’Ajuntament ha preferit reservar-se alguns detalls de l’acte, però ha avançat que, “com en tota celebració, hi haurà una sorpresa final per a tots els assistents”.

X