La Fira del Joc i de Nadal de Berga s’estén amb tres jornades d’activitats durant el desembre

La iniciativa d'ampliar la durada de la fira té l'objectiu d'aglutinar noves activitats respecte a les altres edicions

L’onzena edició de la fira més juganera del període nadalenc arriba carregada de novetats i amb tres dates assenyalades en el calendari: 2, 6 i 17 de desembre. La Fira del Joc i de Nadal de Berga és un esdeveniment lúdic i intergeneracional de referència que enguany es desenvoluparà en tres jornades diferents per aglutinar noves activitats.

La mostra d’exposició i venda de jocs i la fireta de productes d’alimentació i artesania nadalenca continuarà essent l’acte central del 6 de desembre, però es completarà amb la presentació d’un llibre i una marató del ‘Club del Joc’, que es portaran a terme el 2 i 17 de desembre, respectivament. La Fira del Joc i de Nadal està impulsada per la Cia. de Jocs l’Anònima i l’Ajuntament de Berga.

Una fira variada i participada

Òscar Garcia de la Cia. de Jocs l’Anònima ha avançat que en la fira hi haurà representat tot el món del joc. “El joc de rol, el joc de taula, el joc tradicional, el joc lliure, els llibres… Hi és tot! Per a tothom qui vingui a Berga el 6 de desembre, si el que necessita és joc, això és el que trobarà”. Garcia també ha agraït el suport del consistori durant les onze edicions del certamen juganer. “És una fira molt especial i per fer-la necessites algú que cregui que funcionarà i algú a qui l’apassioni tot això. Quan ho uneixes, surt la Fira del Joc i de Nadal de Berga”.

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, ha explicat que “aquesta fira fa goig perquè és molt participada i és un preludi de Nadal que ens posa en òrbita per a les festes”. Altarriba ha destacat la importància de “les fires que neixen del teixit associatiu perquè tenen el coneixement i els contactes d’aquest món tan especialitzat i nosaltres el que fem és encarregar-nos de l’acompanyament i la logística”.

Un viatge històric i cultural a través dels jocs de taula

El dissabte 2 de desembre hi haurà la presentació del llibre ‘Un món de jocs’ d’Oriol Comas i Coma, a la llibreria Sense paraules… a les 19:30 h. L’autor és un dels grans referents dels jocs de taula a Catalunya i en aquest llibre realitza una emocionant retrospectiva que abasta l’antic Egipte fins als nostres dies, descobrint com els jocs més emblemàtics s’han reinventat al llarg dels segles. És un llibre ple d’il·lustracions per aprendre o fer memòria de com jugar i entendre, d’una vegada per totes, la mecànica de diferents jocs com el joc reial d’Ur, el Monopoly, els escacs, el Cluedo, l’Screbble o l’Uno. El llibre ha estat editat per Sugaar Editorial, Fundació El Cercle i la Cia. de Jocs l’Anònima.

El joc de la fira

L’entitat Bergacomercial també participarà en la fira mitjançant un joc que consistirà en esbrinar el nom dels jocs que hi haurà als aparadors d’una trentena d’establiments que formen part de l’eix comercial del vall (plaça de Viladomat i passeig de la Indústria). Olga Amat, vocal de la Junta de Bergacomercial, ha esmentat que “en cada aparador hi haurà alguna peça, element o la caixa del joc i caldrà indagar per endevinar de quin joc es tracta”.

Les persones participants podran adquirir les butlletes, on apareixen els comerços participants i les adreces dels locals, per tal d’emplenar-les amb un mínim de 20 respostes correctes per poder participar en el sorteig de tres lots de jocs i productes de Nadal. El joc es portarà a terme de l’1 al 14 de desembre.

Jornada maratoniana de jocs

Una altra de les novetats destacades serà una marató solidària del ‘Club del Joc’, que es durà a terme el 17 de desembre, coincidint amb la celebració de La Marató que enguany estarà dedicada a la salut sexual i reproductiva. El Cinema Catalunya acollirà aquesta jornada, on tothom podrà jugar a jocs de taula ininterrompudament, de les 11 a les 18 h. L’activitat comptarà amb la participació de diverses entitats com els Castellers de Berga, Amics del Joc Gironella, Caldaus de Calders, La Central del Joc de Sallent, Osona Juga. L’esdeveniment també comptarà amb la participació de Ferran Renalias, creador de jocs de taula reconegut internacionalment que portarà els jocs de taula amb els quals ha triomfat mundialment i alguns prototips de jocs per tal que els participants puguin testar-los.