Les 10 principals inversions del pressupost del 2024 de l’Ajuntament de Gironella

El ple —monocolor de Més per Gironella— aprova un pressupost per a l'any vinent que manté l'import de les inversions a nivells similars respecte al del 2023.

Render d'un dels edificis d'habitatge assequible que es construiran a Gironella. AJ GIRONELLA

Aprovat sense cap mena de problema el pressupost de l’Ajuntament de Gironella per al 2024. La unanimitat amb la qual s’ha aprovat estava cantada, atès que aquest mandat Més per Gironella té totes les cadires del ple. El pressupost de l’any que ve serà de 8,4 milions d’euros, dels quals 3,38 corresponen a inversions. L’alcalde, David Font, va explicar-ho al ple extraordinari de pressupost, en què va apuntar que hi ha hagut un creixement vegetatiu d’un 0,75% i que es manté l’import de les inversions a nivells similars.

Més ingressos

El pressupost contempla un augment dels ingressos de l’Ajuntament, fruit de la modificació de les ordenances fiscals, l’actualització dels padrons i projectes urbanístics de noves construccions prevista a la zona residencial de les Eres. Les despeses incorporen els augments prevists tant del sous del personal, marcats pel Govern Espanyol, com de l’IPC.

Les 10 inversions principals

Pel que fa a les inversions, s’hi incorporen algunes actuacions planificades durant el 2023, però que no ha sigut possible tirar-les endavant, i se n’hi incorporen de noves.

Les principals inversions per al 2024 a Gironella són aquestes:

Primera fase de la construcció d’habitatges de lloguer assequible

El projecte està redactat i els organismes competents l’estan homologant. L’Ajuntament preveu que el vistiplau definitiu arribi durant el primer trimestre d’any i calcula que cap al desembre es podrà començar a executar l’obra. Aquest 2024 es preveu tirar endavant la primera fase del projecte, que servirà per construir una desena d’habitatges. Es pressuposten 1,2 milions d’euros. Entre el 2025 i el 2026 es farà una obra idèntica a tocar, per habilitar una desena de pisos més, pel mateix preu.

Itinerari per a la recuperació de la Via del Carrilet

El projecte està dividit en quatre fases i el 2024 està previst que se n’enllesteixi la meitat. Al pressupost hi ha 321.000 euros pressupostats per fer el tram entre Viladomiu Nou i Viladomiu Vell. Els diners surten del Pla de Sostenibilitat Turística de l’Estat i la gestió de l’actuació és del Consell Comarcal, per encàrrec de l’Ajuntament de Gironella. A banda, l’Ajuntament s’ocupa d’enllestir el tram que va des de la nova rotonda de la zona de l’escorxador fins a la sortida sud, i preveu tenir-ne un 50% fet al llarg del 2024. Quedarà pendent l’altra meitat i la resta del recorregut, que assumirà la Diputació de Barcelona.

Pacificació de l’entorn de l’institut

És un dels punts viaris més actius del municipi. Hi conflueix l’institut, la biblioteca, el casal cívic i el CAP. L’Ajuntament té l’avantprojecte fet i preveu avançar fases durant el 2024, amb la idea d’acabar construint durant l’any una petita rotonda per endreçar la zona. També hi haurà una zona de petó i adeu per descarregar joves a l’institut i marxar. I es convertirà una part de les places d’aparcament en temporals (zona vermella) per evitar que quedin col·lapsades tot el dia i per fomentar que hi hagi rotació de vehicles. Es reserven uns 300.000 euros per fer-ho possible.

Mobiliari i cuina de l’edifici de la piscina

Aquest 2023 quedarà enllestit l’edifici de la piscina i de cara a la primera meitat del 2024 s’omplirà per dins. En concret, l’Ajuntament reserva 241.000 euros per al mobiliari i l’equipament necessari perquè a l’estiu el nou edifici comenci a funcionar, coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu a la piscina.

Canvi d’enllumenat a Cal Bassacs i Cal Blau

El 2022 es va renovar l’enllumenat de tot el municipi, però van quedar dos punts per cobrir. Són zones concretes de Cal Bassacs i Cal Blau que aquest 2024 també substituiran el seu enllumenat per leds. S’hi destinaran uns 120.000 euros i, amb l’actuació, s’enllestirà la renovació integral de l’enllumenat municipal per leds més eficients.

Instal·lació de més plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament continuarà omplint teulades d’edificis municipals de plaques solars. Fins ara ja se n’han instal·lat unes 250 entre la biblioteca, a l’espai El Blat i al pavelló. I de cara al 2024 està previst instal·lar-ne prop de 230 més entre l’Escola Gironella i l’Espai Sant Tomàs. L’obra a l’escola rondarà els 120.000 euros i a l’Espai Sant Tomàs, uns 60.000.

Triple inversió a la xarxa d’aigua

L’Ajuntament pressuposta millores a la xarxa d’aigües pel valor de 181.000 euros (ja estava pressupostat fa un any, però no s’ha pogut executar). També reserva uns 78.000 més per reparar la xarxa d’aigua de Viladomiu Nou. I aposta per instal·lar comptadors intel·ligents per uns 70.000 euros per poder fer lectures telemàtiques, detectar consums anòmals i, en definitiva, tenir eines per gestionar de manera més eficient la situació de sequera.

Un pump-truck a la zona esportiva

Era una obra inclosa en el pressupost del 2023, però que no s’ha pogut licitar i es recupera pel 2024. L’Ajuntament destinarà uns 115.000 euros a la construcció d’un pump-truck per a bicicletes molt a prop d’on s’inaugurarà la pista d’atletisme.

Ampliació de la zona d’autocaravanes

També a la zona esportiva, s’ampliarà la zona d’autocaravanes amb sis places noves, més punts de llum i zona d’ombres. S’hi destinaran uns 18.000 euros.

Mini deixalleria mòbil itinerant

L’Ajuntament també reservarà uns 30.000 euros per a l’adquisició d’un remolc que s’afegirà al camió que l’Ajuntament ja ha comprat per poder fer el nou servei de mini deixalleria mòbil itinerant. El vehicle es desplaçarà de manera planificada per tots els barris de la vila amb la idea de facilitar que els veïns puguin desfer-se de les seves deixalles sense haver-se de desplaçar. Fins ara, hi havia un servei de deixalleria en un sol punt del municipi, un cop al mes, que feia el Consell Comarcal. Ara aquest servei no hi serà, però l’Ajuntament optarà per aquesta via per gestionar-ho directament i a la vegada minimitzar al màxim els desplaçaments dels veïns amb les deixalles.