Gironella tindrà la primera pista d’atletisme del Berguedà

Serà una volta de 200 metres de distància, anivellada, i de sauló compactat. El tartan haurà d'esperar, però les administracions ho veuen com el primer pas que les entitats feia anys que reclamaven. Serà a tocar de les piscines de Gironella

Ara sí: la primera pista d’atletisme del Berguedà és qüestió de mesos. I contra tot pronòstic no serà a Berga, on fa anys que el projecte sona i ressona, sinó a Gironella. El govern gironellenc fa anys que rumia com aprofitar l’esplanada que hi ha just davant de la piscina municipal, la proposta d’encabir-hi una pista d’atletisme fa anys que és sobre la taula i, finalment, podrà ser una realitat. Aquest dijous a la tarda, Ajuntament de Gironella i Consell Comarcal han signat un conveni que segella un finançament gairebé a mitges i un repartiment de tasques: el Consell és qui licita l’obra (ja ho ha fet) i l’Ajuntament és qui es fa càrrec del manteniment i la gestió de l’equipament, un cop s’enllesteixin els treballs.

Les obres tot just són una primera fase de la pista, però és precisament això -un primer pas- el que les entitats atlètiques de la zona reclamaven amb insistència des de feia anys. La pista serà de sauló compactat, una superfície similar a la d’un camp de sorra de futbol, però amb una major adherència gràcies al fet que el material estigui compactat.

Serà una pista de 200 metres protegida amb una tanca de fusta, i amb una recta de 100 metres per fer esprints. També s’hi inclourà un camí circular de 333 metres pensat per a l’escalfament dels esportistes abans d’entrar a la instal·lació. Pel que fa al funcionament, David Font ha explicat que la idea és digitalitzar l’accés, de manera que qui en vulgui fer ús pugui reservar hora des de casa i pugui accedir a l’espai identificant-se. L’alcalde també ha reivindicat l’abast comarcal de la pista i ha recalcat que es preveu arribar a acords amb els clubs atlètics perquè en puguin fer ús.

El tartan, per a més endavant

La pròxima fase serà la instal·lació de tartan, el material sintètic que cobreix la majoria de pistes d’atletisme del món. Ara mateix, però, el cost de la seva instal·lació era inasumible per a les administracions, que han recalcat que aquesta primera fase serveix per “resoldre una mancança”. Ho ha dit l’alcalde de Gironella, David Font, que ha apuntat que la pista tindrà “un anivellament perfecte i oferirà unes sensacions molt similars que les d’una pista de tartan”. Font també ha explicat que la futura pista “quedarà integrada a l’entorn amb tanques de fusta i vegetació” i complementarà els equipaments esportius que ja hi ha a la zona.

De fet, la pista d’atletisme és el gran secret que les obres a les instal·lacions de la piscina municipal portaven sota el braç. Fa unes setmanes l’Ajuntament de Gironella va anunciar que aprofitaria els mesos de fred per renovar els edificis de les piscines i que incorporaria una zona de vestuaris pensats per acollir triatletes. Doncs bé, ara la idea agafa tot el sentit del món: les instal·lacions de la piscina són a tocar de la futura pista i també funcionaran durant l’hivern per a aquells esportistes que necessitin fer-ne ús, quan vinguin a fer atletisme a la zona.

115.000 euros i dos mesos per resoldre un reclam de dècades

La primera fase de la pista d’atletisme de Gironella ja ha començat. El Consell ja ha licitat els treballs per un import de 115.409,24 euros. Ara l’ens recull ofertes fins al 29 de novembre. Per tant, l’administració confia que abans que acabi l’any es puguin adjudicar els treballs i que s’enllesteixin al llarg del primer trimestre. De fet, segons l’anunci que ja apareix al portal de contractació pública de la Generalitat, el termini per executar les obres és de dos mesos des que s’inicien.

Pel que fa al finançament, el Consell Comarcal hi posa 60.000 euros que ha tret d’un ajut de la Diputació de Barcelona, mentre que l’Ajuntament de Gironella hi aportarà 55.409,24 euros que surten de les arques municipals.

Evitar la fuga de talent

Fins ara fer atletisme a la comarca era molt més complicat del que semblava. Existeixen diversos clubs en bon estat de salut i hi ha diversos atletes que destaquen arreu del país, però per entrenar en una pista d’atletisme havien de sortir de la comarca. Per resoldre aquesta mancança, el març del 2021 dos esportistes de Casserres, Pau Llorens i Carles Cort, van tirar pel dret i van convertir un camp en una pista d’atletisme rural. La notícia va donar la volta al país i també va fer renéixer un projecte, la pista de Gironella, que amb el coronavirus havia quedat en un calaix.

Ho ha explicat el regidor d’Esports de Gironella, Miquel Serra, que ha detallat que va plantejar el projecte al Consell Comarcal abans del mandat. Aleshores el conseller d’Esports, Abel Garcia, va anotar-se el projecte, però va suggerir que, atès que havia de ser un equipament comarcal, s’havia d’estudiar els projectes que hi havia als altres municipis per executar la millor opció. “No hi ha hagut cap altra proposta en ferm”, ha dit Garcia, aquest dimarts. Precisament per això s’ha decidit tirar endavant la idea a Gironella.

El conseller d’Esports ha destacat “la persistència i la tenacitat” que ha vist en el govern de Gironella durant aquests anys, i ha assegurat que “és un dia històric per a la comarca”, que posa les bases -diu- “per un espai de salut, oci i dinamització econòmica”. En la mateixa línia, el president comarcal, Josep Lara, ha celebrat que es posi remei a una reivindicació històrica i ha posat èmfasi en la suma d’esforços entre dues administracions com són el Consell i l’Ajuntament de Gironella.

X