Només 3,8 euros invertits de cada 10 promesos: Junts recrimina al govern de Berga la baixa execució del pressupost del 2023

El principal partit de l'oposició assegura que "el govern ha de començar a pedalar perquè al 2023 va quedar molt lluny del que va prometre", i deixa clar que seran "molt més rigorosos" amb la negociació del pressupost.

“Només 3,8 euros de cada 10 han anat allà on havien d’anar”. Amb aquest argument, el portaveu de Junts per Berga, Ramon Caballé, ha sortit avui a la palestra per carregar contra el govern de la CUP i ERC per la baixa execució de les inversions previstes al pressupost del 2023.

Caballé ha comparegut al costat de la també regidora Clara Comellas, i ho ha fet amb un parell de taules farcides de color sota el braç: l’una detalla que el govern s’ha quedat molt per sota del 50% de l’execució del capítol d’inversions del 2023 (tant si s’hi compten les urbanitzacions enquistades des de fa anys com si no); i l’altra enumera totes les inversions previstes i les separa en funció de si s’han complert o no.

Per als regidors de Junts, el resultat és clar: “El govern ha de començar a pedalar perquè al 2023 va quedar molt lluny del que va prometre”. En aquest sentit, el portaveu del grup ha receptat que cal “ordre a nivell intern”, “una planificació política” i “un acord polític per tirar-ho endavant”. Això sí, ha reconegut que el fet que el 2023 fos any electoral pot haver empantanegat alguna inversió, però no és excusa per a tots els projectes anunciats i que han acabat quedant al calaix.

La taula-resum que aquest dimecres a la tarda Junts ha presentat als mitjans. JUNTS

Només 660.200 euros d’inversions executades

El govern de la CUP i ERC ha executat, durant el 2023, 660.200 euros en inversions pressupostades. El capítol cinc d’inversions en preveia gairebé 5,3 milions. Ara bé, en aquest apartat també hi havia més de 3,5 milions reservats per desencallar les urbanitzacions del torrent de Santa Eulàlia, Els Pedregals i Sant Francesc, així com també 200.000 euros per a expropiacions.

“Són urbanitzacions al calaix des de fa anys, sabem que són temes complexos i no volem que se’ns acusi de presentar números irreals”, ha matisat Caballé. I per això, Junts n’ha fet una segona lectura, sense comptar les urbanitzacions: el capítol d’inversions passaria a ser d’1,7 milions d’euros i el govern només n’ha executat un 37,89%. “Continua sent un suspès”, deixa clar el portaveu del principal grup de l’oposició.

Què ha quedat pendent?

Més enllà de les urbanitzacions que continuen sense desencallar-se, el govern no ha pogut complir grans inversions com la transformació de la Font del Ros, l’abastament d’aigua a Queralt o les primeres obres al carrer del Balç i a la plaça de les Cols. Tampoc s’han pogut fer les obres al teatre municipal ni l’enderroc de l’edifici de Finques Ciutat. L’altra gran projecte mediàtic que ha quedat al calaix és la gespa del camp de futbol, que finalment es renovarà l’estiu vinent.

A la columna de la dreta: en verd, executat; en vermell, no executat; en groc, les partides que Junts desconeix si s’han executat, però que d’entrada computen com a executades. JUNTS

I ara què: el pressupost del 2024

De cara al pressupost, Junts deixa clar que seran “molt més rigorosos” que l’any passat. La CUP i ERC van començar el 2023 amb majoria absoluta al ple, però les eleccions del 28 de maig els van fer perdre pes al ple i, ara, els toca sumar altres aliats per poder tirar endavant el pressupost. Per això, el partit turquesa entén que ara pot tibar una mica més la corda en les negociacions, tot i que Caballé matisa que “fem propostes responsables, pel bé de la ciutat”.

El partit opositor ja va fer públiques fa unes setmanes les seves propostes, que Caballé ha definit com “els nostres deu manaments”. De moment, el govern no els ha passat la seva primera proposta de pressupost, però confien que sigui en els pròxims dies i que les negociacions arrenquin aviat.