Taxa de clavegueram: l’impost aprovat fa sis anys a Berga que mai no s’ha cobrat (i aviat es cobrarà)

Suposaria uns 3 euros més per trimestre per família i es cobraria amb el rebut de l'aigua. Es va aprovar la tardor del 2017 amb l'objectiu d'aplicar-ho el 2018, però els tràmits van quedar a mig fer i ara el govern ho vol desencallar.

L’Ajuntament de Berga ha deixat escapar uns 60.000 euros anuals des del 2018 perquè no ha aplicat un nou impost que el ple va aprovar la tardor del 2017, en sessió extraordinària d’ordenances. Es tracta de la taxa de clavegueram i, tot i que d’entrada va tenir prou suport polític per tirar endavant, no s’ha acabat tramitant del tot i no s’ha cobrat mai.

En el seu moment, l’aleshores regidor Oriol Camps ho va presentar com un nou ingrés per garantir que el servei tingui alguna font de finançament i no s’hagi de cobrir traient diners d’altres partides. Ara, l’actual govern ha tret la pols al tràmit i treballa per enllestir el procés i poder cobrar l’impost. “És un cànon molt petit, en tota la ciutat rondaria els 60 o 70.000 euros”, ha explicat a l’Aquí Berguedà l’actual regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, “sorprès” perquè no s’hagi acabat el tràmit en tots aquests anys.

La taxa seran uns tres euros per família cada trimestre, que es cobraran juntament amb la factura de l’aigua. Masanas ha explicat que “hi ha uns tràmits administratius, i això requereix personal de l’Ajuntament, i ja sabem que anem justos. En el seu moment es va preparar tot, però no s’ha acabat de fer“.

Objectiu: augmentar ingressos

Masanas té ara mateix al capdamunt de les seves prioritats com a regidor de Berga tancar el pressupost d’aquest 2024. Al ple de la setmana passada, ja va avançar que presentaria una primera proposta a tots els grups de l’oposició per poder iniciar negociacions per aprovar-los amb majoria. Durant el ple, però, el regidor d’Hisenda també va reconèixer que l’Ajuntament “té molt camí per recórrer en l’apartat d’ingressos”, ja que “parlant amb altres municipis similars al nostre, hi ha coses que no tenim ben afinades i explorades”.

Preguntat per l’Aquí Berguedà per aquesta qüestió, Masanas ha parlat, a grans trets, de dues potes: la taxa de clavegueram que no s’ha cobrat mai i les llicències d’obres. En el primer cas, el regidor ja ha ordenat accelerar la tramitació per poder-lo aplicar. En el segon cas, la solució passa —segons diu— per tornar a contractar un inspector de via pública.

Perseguir els que no paguen l’impost de construccions

Aquesta figura (la de l’inspector de via pública) existia fa uns anys, però qui l’encarnava es va jubilar. Des de llavors no s’ha pogut contractar un substitut i ara el govern treballa per poder-ho fer. Masanas ha explicat que en els darrers mesos ha estudiat ingressos per llicències d’obres de ciutats com Berga i ha reconegut que “cobren bastant més”. El regidor ha matisat que “potser en obra nova hi ha casos que el decalatge té una explicació, però en reformes no hi hauria d’haver molta diferència”.

El responsable d’Hisenda de l’Ajuntament assegura que si això passa, és perquè hi ha veïns que no demanen les llicències pertinents o bé sí que ho fan però l’Ajuntament no les dona amb l’agilitat necessària i acaben tirant pel dret. Per resoldre-ho, Masanas defensa que “és vital que tothom pugui demanar les llicències electrònicament de manera fàcil, ràpida i entenedora” i també que es recuperi la figura de l’inspector de via pública per poder sancionar a aquells veïns que no facin els tràmits que toquen.