La protesta pagesa arriba a la C-16 a l’Alt Berguedà amb una marxa lenta en plena operació tornada: “Que no s’encantin”

Una trentena de tractors i uns trenta vehicles tanquen una setmana històrica de protestes del món pagès amb una marxa lenta circular a la C-16 a l'Alt Berguedà en ple final de cap de setmana: Berga-Guardiola-Berga.

Tarda de diumenge complicada a la C-16. Més de l’habitual. Una marxa lenta de pagesos ha fet tap en una via que, cada diumenge, necessita entre zero i mig argument per escenificar retencions en plena operació tornada de cap de setmana.

Avui els pagesos, però, han volgut personar-s’hi per fer palès el seu malestar per la situació del sector i el tracte que reben de les administracions. La mobilització ha començat pels volts de dos quarts de sis de la tarda davant del Càmping Berga Resort.

Quilòmetres de cues

En poc més de mitja hora i a bon ritme, els tractors s’han plantat a la rotonda de Guardiola cap a la Pobla de Lillet. S’han provocat més de sis quilòmetres de cues en sentit nord mentre ha durat la tractorada, segons dades del Servei Català de Trànsit.

Però l’objectiu no era embolicar la circulació cap al Túnel del Cadí, sinó en sentit Barcelona. Un cop a Guardiola, la trentena de tractors i els trenta vehicles que els acompanyaven han fet una parada d’uns deu minuts per reagrupar-se, fora de la C-16, i han enfilat camí cap a Berga.

A ritme molt més lent i amb més tractors (alguns s’han sumat a la mobilització a Guardiola), la marxa cap avall ha provocat cues des de Berga fins a Guardiola de Berguedà, uns 20 quilòmetres.

Insisteixen que no n’hi ha prou amb “bones cares i bones paraules”

El sector s’ha reunit amb la plana major de les administracions i de la classe política ara demanen avenços.”Hem parlat amb tothom, tots ens han fet bones cares i bones paraules però el que volem són canvis i com més aviat millor”, ha dit Eduard Lladó, portaveu de la pagesia al Berguedà, en declaracions als mitjans abans de començar la protesta.

Amb aquesta mobilització, els pagesos tanquen una setmana que ha estat històrica pel volum i la participació en les mobilitzacions que van començar dimarts i van continuar dimecres amb una tractorada cap a Barcelona.

Amb la marxa, els pagesos volen evidenciar que el sector “continua aquí”, sense abaixar la guàrdia. “No volem crear malestar però sí ser presents i que no s’encantin. Volem els nostres fruits“, ha afegit Lladó.

Les mobilitzacions continuaran aquesta setmana, amb protestes a Mercabarna, al Port de Tarragona i també a l’N-2 a l’alçada de Figueres el dimarts 13 de febrer. Els pagesos de la comarca estan pendents de decidir si hi participen i com.

El sector agrari reclama suport pels costos desmesurats i els efectes de la sequera i que s’aturin els abusos de la cadena alimentària i es garanteixin preus justos i no per sota de cost. Aquesta demanda també va lligada amb la petició d’acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la UE.