L’alcalde de Gósol veu “bastant inútil” el caixer mòbil que la Generalitat hi farà arribar en menys de nou mesos

Rafael López assegura que el seu poble necessita un caixer fix durant tot l'any i al·lega que, més enllà dels veïns, reben un gran volum de turistes i gent de pas, i que amb el caixer mòbil cada quinze dies no se soluciona la desatenció.

L’alcalde de Gósol, Rafael López veu “bastant inútil” la mesura del caixer mòbil que el govern de la Generalitat ha escollit per resoldre la manca de caixers en centenars de pobles de Catalunya. A Gósol, assenyala l’alcalde en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el gran volum de turisme i gent de pas no notarà en absolut la diferència respecte al que passa ara.

“És veritat que hi ha població que té problemes a l’hora de traslladar-se i això els pot ajudar, però la majoria acostuma a baixar almenys un cop per setmana a ciutats on sí que n’hi ha”, apunta. Quan de debò cal un caixer a Gósol és en caps de setmana i en època vacacional. És més, l’alcalde creu que el que necessita el poble és “un caixer durant tot l’any”.

López conclou que, a parer seu, el focus del problema és no tenir “capacitat de maniobra bancària” pel dia a dia. “No es pot esperar a que vinguin un cop per setmana quan t’has quedat al descobert, necessites ingressar diners perquè has tingut un problema o t’ha sorgit un inconvenient i has de retirar diners”, apunta.

A Alpens, “imprescindible”

El govern ha presentat la iniciativa aquest dilluns al matí a Alpens (Lluçanès), que és un altre dels municipis que se’n beneficiarà. Segons el contracte que farà possible la iniciativa, les dues entitats bancàries adjudicatàries —Caixa d’Enginyers i CaixaBank— adequaran un vehicle amb un caixer automàtic al seu interior i faran ruta pels municipis on no hi ha banc. Al Berguedà i al Lluçanès, per exemple, està previst que el caixer mòbil hi faci parada dos cops al mes, ja que hi operaran totes dues entitats bancàries (un cop al mes cadascuna).

A diferència de l’alcalde de Gósol, l’alcalde d’Alpens, Toni Prat, ho veu amb molt bons ulls. Explica que en un poble com el seu, que no arriba als 300 habitants”, tenir un caixer fix “no és viable”, però també admet que la gent gran necessita un acompanyament que a partir del setembre, quinzenalment, es podrà recuperar gràcies al servei mòbil. Alguns veïns del poble han aplaudit la iniciativa. És el cas del Joan Enric Bria, que ha dit a l’ACN que ho veu “indispensable”.

Els contractes del govern de la Generalitat amb CaixaBank i Caixa d’Enginyers ja s’han adjudicat i totes dues entitats s’han compromès a desplegar el servei a les comarques centrals en un màxim de nou mesos. A partir d’aleshores, l’oferiran durant dos anys, prorrogables a dos més. Faran ruta diària pels municipis sense banc i calculen que cada dia, cada oficina mòbil podrà atendre entre 3 i 6 pobles diferents.