Una investigació de Daniel Raya posa llum a 130 anys d’història de les cooperatives al Berguedà

Se'n farà un llibre, aviat estarà disponible en format digital i es presentarà el 16 de març a la jornada 'Berguedà Cooperatiu', a Gironella.

Els 130 anys d’història del cooperativisme al Berguedà aviat seran en un llibre. L’ha escrit l’historiador gironellenc Daniel Raya, impulsat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central en el parc del projecte El fil de la cooperació. El treball es presentarà públicament el 16 de març, en la jornada Berguedà Cooperatiu, a l’Espai Santa Eulàlia de Gironella i on es reflexionarà sobre el passat, present i futur de l’economia social i solidària al territori.

El projecte de Daniel Raya neix de la pròpia inquietud de l’historiador. Fa un parell d’anys, el Museu del Ter i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central van presentar els resultats d’un informe, de Gerard Vallejo i Joan Torrents, sobre el cooperativisme a les comarques centrals que ja es presentava com “un punt de partida per a futures investigacions històriques al voltant del moviment cooperativista a la Catalunya central”. Doncs bé, Raya va reaccionar a les xarxes reivindicant que el Berguedà seria un bon lloc per estudiar i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central s’hi va posar en contacte per proposar-li que ho liderés. I ho ha fet.

La recerca ha estat tan fructífera que en podrà fer un llibre. D’entrada estarà disponible aviat en format digital, però des de l’Ateneu, Alba Rojas, ha assegurat que “ja hi ha hagut alguna editorial que s’ha interessat per publicar-ne una edició en paper”. Tot plegat Raya ho ha viscut amb sorpresa: “Com a historiador, el relat m’ha anat tibant, però no m’esperava acabar traient un llibre”. A banda, a la jornada del dia 16 hi haurà una exposició associada al llibre de Raya.

La recerca treu a la llum dos fons documentals

Un dels aspectes que més ha destacat l’historiador és que, fruit de la recerca, s’han pogut localitzar dos fons documentals, de la Cooperativa Bassacs i de La Flor Obrera. “Només per haver estat capaços de localitzar aquests dos fons, ens n’hauríem de congratular tots. Era una documentació perduda, perquè no era pública ni se sabia com arribar-hi”, ha explicat Raya.

La documentació de La Flor Obrera era a casa de l’últim president, Ramon Codina, mentre que la de la cooperativa de Cal Bassacs era a casa del secretari, Joan Duarri Coll. Tots dos fons han servit a l’historiador per aportar dades importants al seu estudi, que aviat serà públic i, per tant, a l’abast de tothom. A més, en el cas de la Cooperativa Bassacs, Duarri s’ha avingut a donar el fons a l’Arxiu Josep Busquets de Gironella, de manera que tota la documentació del fons passa a ser consultable per al públic general.

El bon moment del cooperativisme del Berguedà

Des de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Alba Rojas ha destacat que el cooperativisme es troba en un bon moment al Berguedà. I ha afegit que “des de finals del 2016 estem picant pedra perquè així sigui, i hem pogut arribar al moment actual, amb un teixit creat i un espai de trobada permanent entre les iniciatives que ja hi eren i les que són noves“. A més, Rojas ha reivindicat que treballs com el de Daniel Raya “demostren que no és un moviment nou, ni una moda passatgera, sinó un moviment que va ser esborrat de la memòria i la història durant uns anys i que ara torna a recuperar aquesta força”.

Per la seva banda, el conseller d’Estratègia de Desenvolupament comarcal, industria i empresa, Sebastià Prat, ha aprofitat la presentació de la jornada Berguedà Cooperatiu per ressaltar que “l’economia social i solidària pren més sentit que mai” en una època que —entén— “el capitalisme està més en qüestió que mai”. I ha defensat que des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà es tindrà “molt present” en el marc de la planificació estratègica comarcal i de les taules de treball que s’han de formar per treballar-la.