Creen el carnet de les deixalleries: se segellarà cada visita per tenir descomptes en el rebut de les escombraries

El Consell anuncia un descompte de l'1% en el rebut per a les famílies que acreditin una o dues visites a la deixalleria al llarg de l'any, i d'un 2%, per a les que hi vagin tres o més vegades.

El conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer, a la deixalleria de Berga, amb el nou carnet. M. CANTURRI

Entra en funcionament el carnet de les deixalleries del Berguedà. Des d’aquesta setmana, estarà disponible a les deixalleries fixes i mòbils de la comarca i cada usuari el podrà segellar en cada visita que hi faci per abocar-hi deixalles. Per què? Doncs per aconseguir un petit descompte a l’hora de pagar la quota de residus.

Als usuaris que acreditin haver visitat una o dues vegades la deixalleria, se’ls aplicarà un descompte de l’1% en el rebut de les escombraries. Mentre que per als usuaris que hi hagin anat tres o més vegades, el descompte serà del 2%. Aquest 2024 el rebut s’ha situat a 145,95 €, un 5% més que el 2023 (139 €). El descompte de l’1% suposarà un estalvi d’1,5 €, aproximadament; i el del 2%, d’uns 3 euros.

El conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer, ho ha presentat com “una prova pilot” per incentivar l’ús de la deixalleria i reduir els abandonaments a la via pública. I ha avançat que, si la prova funciona, s’incrementa l’ús de la deixalleria, es redueixen els abandonaments on no toca i tot plegat es nota als resultats del porta a porta, “la intenció és anar millorant els descomptes”.

On puc aconseguir el carnet?

El carnet estarà disponible a les deixalleries fixes i mòbils dels 29 municipis del Berguedà que tenen el servei d’escombraries delegat al Consell Comarcal. És a dir, tots, excepte Gironella i Puig-reig. Només serà vàlid en aquestes localitats.

L’usuari l’haurà de demanar a la primera visita que hi faci, a partir d’aquesta setmana. El podrà segellar i l’haurà de guardar per poder posar-hi més segells, si fa més visites al llarg de l’any.

Què he de fer per fer-lo servir?

En una de les cares del carnet, hi ha una sèrie de camps per omplir: adreça, municipi, nom i cognoms del titular del rebut de residus i DNI, i nom de la persona sol·licitant. Caldrà omplir aquests camps per poder començar a segellar el carnet (per l’altra cara). Els llogaters, doncs, hauran d’omplir-lo amb les dades del propietari i, després, entendre’s amb ell per tal que els hi apliqui el descompte que toqui a l’hora de cobrar-los el lloguer.

Fins a l’1 de març del 2025, el carnet segellat es podrà portar a les oficines del Consell Comarcal per acreditar les visites a la deixalleria i demanar el descompte en el rebut. Un cop allà, l’usuari haurà de tramitar una instància perquè, després, els tècnics validin les dades i tramitin la bonificació.