Així baixa el Llobregat després de la nevada: la Baells augmenta les reserves

El volum d'aigua al pantà ha crescut 0,4 punts i marca un punt d'inflexió després de vuit mesos de descens

Saltant del Llobregat a la Pobla de Lillet, després de les nevades i la pluja | Enric Garcia Jodar

Feia vuit mesos que el pantà de la Baells perdia aigua, i les reserves anaven baixant sense aturador. L’episodi de pluja i neu d’aquest cap de setmana, el més generós des de l’estiu, ha aconseguit revertir la tendència i marcar un punt d’inflexió.

Les reserves de l’embassament van arribar al mínim divendres, just abans del temporal, al 19,16% de la capacitat. Aquest dilluns al migdia, eren al 19,55%. Sembla poc, però és mig hectòmetre cúbic d’aigua en poc més de 24 hores i, sobretot, és la primera vegada des del juny del 2023 que la gràfica puja en comptes de baixar.

El saltant de la Pobla, curull d’aigua

El cabal del Llobregat l’Alt Berguedà fa preveure que el pantà continuarà rebent aigua. Els boscos van filtrant aigua, hi ha reserves de neu i la capaçera del riu baixa generosa. Així de formós estava aquest dilluns al migdia el saltant del Llobregat a la Pobla de Lillet, a tocar de l’Ajuntament. La imatge és d’Enric Garcia Jodar.

Les dades demostren l’augment del cabal. L’Agència Catalana de l’Aiguados punts de control al Llobregat, abans de l’entrada a la Baells. A tocar del naixement, al Clot del Moro, a Castellar de n’Hug, el cabal duplicava aquest dillus al migdia els registres habituals.

L’altre punt de control és per sota del castell de Guardiola, on el Llobregat ja ha rebut les aigües de la riera de Saldes i del Bastareny. Aquí, el cabal encara ha crescut més: divendres era d’1,1 m3/s, i aquest dilluns al migdia ha arribat a un pic de gairebé 5.

L’esperança de les reserves de neu

La nevada d’aquest cap de setmana ha estat la més intensa de l’hivern. Els cims del Cadí i als Rasos de Peguera han arribat als 40-50 centímetres de neu. Els pobles de la vall del Pedrafroca, especialment Gósol, i tot l’Alt Berguedà, feia temps que no acumulaven tanta neu als carrers. Això promet més aigua al pantà de cara a les pròximes setmanes.

La pluja també va ser abudant. Des del setembre que no plovia tant en un sol dia a la majoria de municipis del Berguedà. L’episodi s’ha tancat amb registres de més de 50 mm, segons les dades recollides per Meteocadí.

Un dia de neu als Rasos, vist en 25 segons

El diumenge, els Rasos de Peguera van rebre la visita de centenars de persones, que van voler aprofitar la que podria ser l’última nevada de l’hivern. La càmera del Projecte 4 Estacions, instal·lada al xalet-refugi, permet veure com va ser el diumenge, des que va sortir al sol fins que es va pondre, en 25 segons: sol, cotxes, boira, i nens jugant a la neu.

10 dies com aquest per superar la sequera

Els experts calculen que farien faten deu episodis com el d’aquest cap de setmana per tornar a una certa situació de normalitat, i començar a deixar enrere la sequera.

Els pronòstics apunten, en canvi, a una setmana més estable, amb una pujada de les temperatures, i dies assolellats.