Berga aprovarà pressupostos: la CUP i ERC ja tenen el ‘sí’ de Junts i BeGI

Els partits de govern lliguen amb dos dels opositors l'aprovació d'un pressupost que arribarà a pocs dies de tancar el primer trimestre d'any.

La CUP i ERC arriben al ple de pressupostos amb l’aprovació assegurada. Dos dels tres grups de l’oposició, Junts i Berga Grup Independent (BeGI) han fet públic que votaran a favor de la proposta del govern perquè els han comprat les propostes que han fet i es comprometen a executar-les i incloure-les a les previsions. El PSC, en canvi, encara no té clar el seu sentit de vot, però el portaveu del grup, Abel Garcia, assegura que “pinta malament” perquè sent que l’executiu els ha menystingut.

El ple de pressupostos ja està convocat: serà aquest dijous, a dos quarts de 8 del vespre (19.30 h), a l’Ajuntament. Unes hores abans, a finals del matí, el govern presentarà als mitjans de comunicació la proposta que s’hi debatrà. Però tant Junts com BeGI ja han avançat que els han comprat les idees i que s’hi posaran de cara. Això sí, l’oposició recrimina que l’aprovació arribi a punt de tancar el primer trimestre d’any: “S’ha perdut molt temps”.

Les 10 propostes de Junts que s’inclouran al pressupost

Junts per Berga va ser el primer partit a moure fitxa. Ho va fer fa mesos, a mitjans de novembre, quan va enviar al govern i va presentar els mitjans un decàleg de propostes per començar a negociar. Des de llavors, govern i grup opositor han negociat l’entesa i hi han arribat, de manera que la CUP i ERC inclouran a les previsions modificacions pel valor d’uns 421.000 euros.

En concret, Junts ha forçat la incorporació de 20.000 euros per la pista de tenis i el compromís de pagar el camp de futbol 7 a través del PUOSC de la Generalitat. També han aconseguit que s’afegeixin 30.000 euros per a l’Escola de la Valldan i 120.000 euros a l’Escola de Santa Eulàlia. A banda, hi haurà 25.000 euros addicionals per a millores al polígon i el compromís de destinar 35.000 euros cada any, durant els propers quatre, a l’APEU (sempre que la part privada ho aprovi).

Pel que fa al a via urbana, Junts ha aconseguit la incorporació de 20.000 euros per reforçar la campanya de neteja i pintades i 25.000 €, per enjardinaments i parcs infantils. La CUP i ERC també modificarà la seva proposta per incorporar uns 133.000 euros per la portada d’aigua a Queralt, i es destinaran 13.000 euros més a atenció a les persones.

En un comunicat, Junts destaca “la bona voluntat d’entesa” que ha tingut el govern de la CUP i ERC. En el mateix text, el portaveu del grup, Ramon Caballé, assegura que “és un bon pressupost per Berga perquè defineix el que nosaltres considerem les tres R per avançar: reciclar la política econòmica de l’equip de govern perquè ara toca gastar menys i gastar millor; reduir el dèficit de la ciutat i fer un manteniment més eficient; i reutilitzar projectes no executats l’any 2023″.

BeGI fa “un vot de confiança” però adverteix: “Si no compleixen, seran els primers i els últims que aprovem”

Els dos regidors de BeGI també votaran a favor del pressupost, després que el govern s’hagi compromès a executar les seves propostes. Ho han anunciat en una roda de premsa, aquest dimarts, en què la portaveu, Judit Vinyes, ha defensat que són “els primers pressupostos que vivim” i, per això, opten per “un vot de confiança”. Això sí, Vinyes adverteix: “Si no compleixen, seran els primers i els últims que aprovem”.

D’entre la bateria de propostes dels independents, el grup en prioritza una desena, que considera que, sense excuses, cal executar a curt termini. En aquesta bossa, hi ha, per exemple, la tramitació del Pla d’Actuació Específica (PAE) per fer arribar l’aigua a Queralt; el desencallament de la urbanització dels Pedregals; la resolució del litigi amb Inberga Tur i la conseqüent recuperació de Queralt i l’Hotel Berga Park; l’estació de busos; la renovació de la gespa del camp de futbol, incorporant-hi filtres per al cautxú per evitar la contaminació de l’aigua; o l’execució el mes de maig del projecte guanyador del pressupost participatiu de millora de l’entorn de la residència.

A banda d’aquestes propostes a executar de manera imminent, BeGI també ha aconseguit que s’incorpori als comptes un pla de millora de les rotondes d’accés a Berga, amb la instal·lació d’il·luminació, lletres, plantes i arbres per reforçar la seguretat i dignificar les entrades a la ciutat. En la mateixa línia, BeGI ha aconseguit el compromís del govern per actuar en diversos passos de vianants de la ciutat i per millorar-ne la senyalització i la il·luminació.

Els independents també han posat sobre la taula una transformació de la zona del Tossalet, que consisteix en una millora de les pistes de tenis amb moquetes noves, la construcció de tres noves pistes de pàdel i una dignificació de les instal·lacions, en general. Tampoc s’obliden d’un POUM que va ser protagonista de la campanya electoral, ara fa un any: proposen fer les tramitacions pertinents per fer l’estació d’autobusos a la Font del Ros, per desenvolupar una pista d’atletisme a la Valldan, i per facilitar l’obertura d’establiments al barri vell i desencallar problemes com el del Cine Catalunya.

El PSC, “dolgut”: “Ens han amagat les cartes del joc on volien que entréssim”

La unanimitat no està descartada, però a aquestes alçades sembla complicada d’aconseguir. El PSC no ha fet públic cap acord amb el govern, perquè ara mateix és molt lluny de certificar-se. De fet, el portaveu del grup, Abel Garcia, ha denunciat que fins aquesta mateixa setmana no ha estat informat que hi havia el ple de pressupostos. “Ens obliguen a improvisar, a canviar les nostres agendes, i ens demostren una vegada més que ens menystenen“, assegura Garcia.

Els socialistes són conscients que, amb o sense ells, el pressupost s’aprovarà. De tota manera, Garcia ha matisat que, ara ja no és un grup unipersonal, i que darrere té un equip “amb moltes persones, cada cop més”. Per això, el portaveu té previst reunir-se aquest dimecres amb els altres dos regidors socialistes, els membres de la llista i militants per consensuar una posició. Això sí, assegura que “pinta malament” perquè “ens han amagat les cartes d’un joc on volien que entréssim”.

Garcia s’ha mostrat “dolgut” amb l’equip de govern i, abans de reunir-se amb els seus, recorda que “el govern no ha resolt cap de les preguntes que els he fet durant els últims mesos per poder estudiar a fons la viabilitat de temes com la residència o el contracte de neteja viària“. Tampoc s’oblida del pressupost del 2020, que es va aprovar gràcies al seu vot a favor (aleshores era l’únic regidor del PSC al ple), a canvi d’uns compromisos que encara no s’han materialitzat.