Aquest any sí: l’Ajuntament de Berga ha aprovat el pressupost pel 2020 abans d’acabar l’any. El 2019 la CUP no va tenir els suports necessaris per tirar endavant un nou pressupost i va haver de prorrogar el del 2018. En aquesta ocasió, el govern cupaire –ara amb 8 regidors, 2 més que abans- ha comptat amb el vot positiu del regidor del PSC, Abel Garcia.
El regidor d’Esports Isaac Santiago no ha assistit al ple i això ha fet trontollar l’aritmètica. Al final, la votació ha quedat empatada a 8 vots. Els 7 regidors del govern presents al ple hi han votat a favor i Abel Garcia, també; mentre que els 6 regidors de Junts per Berga i els 2 d’ERC s’han pronunciat en contra. En aquest escenari, el vot de l’alcaldessa ha prevalgut per fer decantar la balança i el pressupost s’ha pogut tirar endavant, malgrat l’empat tècnic.
El regidor d’Hisenda, Maria Miró, ha recordat en l’inici del ple que “el pressupost és continuista perquè no hi ha alternativa possible”. Miró ha afegit que “serà un any d’impàs perquè encara no hi ha subvencions de mandat, com les meses de la Diputació”. En aquest darrer sentit, quan arribin les inversions previstes pel 2020 el pressupost creixerà. Amb tot, a dia d’avui, hi ha una baixada considerable respecte el darrer pressupost: de 24 milions (2018) a 17,5.
La CUP ha explicat que a principis del 2020 té previst “recollir els fruïts de la feina feta el passat mandat”, i executar projectes licitats abans de les eleccions o just després. És el cas del patí de l’Escola Sant Joan, la Torre de la Petita, les millores al polígon industrial de la Valldan, la solució al clavegueram a celobert de la Rasa dels Molins i les obres d’urbanització als Pedregals.
El suport indispensable del PSC
El regidor del PSC a l’Ajuntament de Berga, Abel Garcia, ha estat clau per aprovar aquests pressupostos. El seu vot favorable ha permès tirar endavant la proposta del govern. En la seva intervenció, Garcia ha dit que “el vot negatiu representaria un bloqueig per a molts temes” i ha recalcat que no ho desitja “a inicis d’un mandat com aquest”.
La CUP s’ha compromès a entomar les propostes que ha fet el PSC. Els socialistes han demanat seguir una estratègia amb la vista al 2030 que el ple va aprovar per unanimitat aquest mateix desembre. També reclamen un pla local de conciliació laboral i un pla d’igualtat que renovi el que caduca aquest 2020. En participació ciutadana, també proposen la creació del ‘Regidor 2018’ per donar veu al ciutadà, amb meses sectorials i un regidor a cada barri.
Altres propostes que recull la CUP són la peatonalització del nucli urbà, un pla de millora dels passos de vianants, actuacions al polígon per millorar-hi la mobilitat, polítiques d’accés a l’habitatge i un esforç per impulsar un camp d’entrenament d’atletisme.
Junts per Berga i ERC alerten d’un futur incert a partir del 2022
Els argumentaris de Junts per Berga i Esquerra han estat substancialment diferents, però han tingut un denominador comú: tots dos partits han expressat la seva preocupació pel pla de finançament que hi haurà a partir del 2022, quan l’Ajuntament hagi de tornar a pagar el deute que té amb l’Estat.
Des de Junts per Berga, Ferran Aymerich ha alertat que en aquest pressupost el govern està augmentant despeses fixes, estructurals, com les nòmines de personal, i en canvi no es veu un augment proporcional dels ingressos. “Això és bo perquè estem destinant a la ciutat diners que haurien d’anar als bancs. Però al 2022, quan haguem de pagar als bancs, haurem de compensar aquestes despeses”, ha dit Aymerich.
En la mateixa línia, Ramon Camps (ERC) ha assegurat que no té clar que el problema amb els proveïdors i de tresoreria se solucionin perquè “no hi ha cap pla sobre la taula”. El govern de la CUP ha reconegut que encara no hi ha pla de tresoreria, però que s’hi està treballant. Amb tot, no n’hi ha hagut prou per convèncer els republicans, que han retret a la CUP que, malgrat ajustar els ingressos i despeses, “en segueixen faltant per no generar dèficit”.
La CUP reconeix que estudia “un re-finançament” a partir del 2022
En la rèplica, Marià Miró ha reconegut que la CUP estudia un re-finançament per poder allargar el pagament del deute i agafar oxigen a partir del 2022, quan hagi de tornar a pagar el deute amb l’Estat. Això, inevitablement, allunyaria l’Ajuntament de saldar el deute entre el 2023 i el 2025, però a dia d’avui només és un estudi en marxa.
A banda, els cupaires han recordat que han admès 5 de les 7 esmenes que ha fet Junts per Berga: “Ens les hem fet nostres i ens comprometem a treballar-hi, malgrat que en les altres dues no hem arribat a un acord”. El principal punt de xoc entre CUP i Junts per Berga ha estat en la inversió de 200.000 euros en plaques solars. El govern creu que no és possible perquè l’Ajuntament no seria capaç de pagar les factures de la seva instal·lació.
Pel que fa a Esquerra, la CUP ha retret que ha estat l’únic grup que no els ha presentat esmenes. En la rèplica, Ramon Camps ha dit que esperava que la CUP agafés “el lideratge en les negociacions”, ja que entén que “no és l’oposició qui ha de buscar els vots, sinó el govern”.
Ramon Camps: “Aprovar el pressupost amb el PSC és una manera de pactar amb Espanya”
El ple de pressupostos ha tingut un final farcit d’intensitat. D’entrada, Ramon Camps ha tancat la seva rèplica enviant un missatge enverinat al govern: “Aprovar el pressupost amb el PSC és una manera de pactar amb Espanya”. L’alcaldessa, Montse Venturós, ha contestant al moment: “Nosaltres hem dit des del primer moment que ens basem en línies programàtiques”.
I, finalment, el regidor del PSC, Abel Garcia, ha respost per al·lusions amb un altre dard, en aquest cas cap a Camps. Garcia ha etzibat que “potser la CUP s’aprofita d’un vot un dia per aprovar un pressupost, però en aquest ple hi ha regidors que s’han aprofitat del PSC per treure rèdit polític tot un mandat”.