Les 10 inversions que proposa Junts per Berga per votar a favor del pressupost del govern de la CUP i ERC

El partit turquesa mou fitxa i posa preu al seu sí al pressupost que proposi el govern de cara al 2024. La principal inversió: 150.000 euros per portar l'aigua a Queralt.

Clara Comellas i Ramon Caballé han presentat les propostes de Junts al pressupost del 2024. MARC CANTURRI

Junts per Berga ja ha posat preu al seu sí al pressupost de la CUP i ERC per al 2024. Ha estat la primera força que ha mogut fitxa en un escenari en què el govern —en minoria— haurà d’entendre’s, com a mínim, amb algun dels tres grups de l’oposició. El partit turquesa ha presentat les seves propostes, una desena d’inversions que s’enfilen a 478.000 euros i que, a parer seu, és “una proposta de mínims però realista” i “un pressupost on es pot trobar còmode el govern i també la resta de l’oposició”.

El portaveu del grup, Ramon Caballé, ha recordat en roda de premsa que el govern haurà de negociar: “Quan algú et necessita, ets tu qui poses les condicions i aquestes són les nostres”. I ha defensat que “l’oposició ha de fiscalitzar la tasca de govern, però també ha d’oferir alternatives, i això és el que fem”.

El partit ha fet arribar les seves propostes a l’equip de govern i confia que en les pròximes setmanes la CUP i ERC s’asseguin a negociar amb ells.

Fer arribar l’aigua a Queralt, la gran inversió que volen forçar

150.000 euros. Aquesta és la partida que Junts vol que es destini a fer arribar l’aigua a Queralt. La regidora Clara Comellas ha defensat que és “una inversió urgent” i des del grup de Junts creuen que és factible perquè “amb una bona gestió tècnica, es pot arribar a finançar a través de l’Agència Catalana de l’Aigua“.

En aquest sentit, Ramon Caballé ha apuntat que ja hi ha un projecte encarrilat per bombejar l’aigua fins a Queralt, però que cal posar-hi fil a l’agulla. I ha recordat que, si res es torç, l’hostatgeria de Queralt tornarà a mans municipals en pocs mesos i que fer aquesta inversió per portar l’aigua a Queralt “és avançar feina”.

Renovar la moqueta de la pista de tenis i fer el camp de futbol 7

Junts també proposa que el govern destini 20.000 euros a renovar la moqueta de les instal·lacions de tennis de Berga. “És una demanda del club de fa anys”, ha dit Comellas.

D’altra banda, demanen que el projecte del camp de futbol 7 s’inclogui dins la línia de subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat. La renovació de la gespa del camp de futbol 11 no l’inclouen en la seva proposta perquè entenen que és un incompliment del 2023 i que el govern ja el recollirà en la seva proposta base. Una situació —la del canvi de gespa— idèntica a la de la transformació de la placeta de la Font del Ros i l’enderroc de l’edifici de Finques Ciutat, que confien que el govern reculli ja d’entrada.

Diners per a l’Escola Santa Eulàlia i l’Escola de La Valldan

En l’àmbit d’educació, Junts proposa que s’inverteixin els 140.000 euros en una obra que aquest any no s’ha pogut executar, malgrat que ja s’havia anunciat: l’actuació a la façana de l’Escola Santa Eulàlia. “Creiem que és prioritària”, ha dit Clara Comellas.

També plantegen una inversió de 35.000 euros per modificar l’entrada de l’Escola de La Valldan per poder ampliar el pati del centre.

50.000 euros per aportar diners a l’APEU que promouen els botiguers

En l’apartat de promoció econòmica, Junts creu que s’ha de reservar una partida de 50.000 euros per quan s’hagi aprovat l’Àrea de Promoció Econòmica (APEU) que Bergacomercial promou per al carrer Major i el carrer del Roser. “Es demana una implicació als botiguers i propietaris i creiem que l’administració també hi ha de ser”, ha apuntat Comellas. Junts defensa que aquests diners es podrien destinar a “crear una línia de subvencions per l’obertura de nous establiments en locals buits”.

També plantegen reservar una partida de 25.000 euros per invertir al polígon de La Valldan i endreçar-lo, “d’acord amb les reclamacions històriques de la junta directiva del polígon”.

45.000 euros per actuar en neteja de carrers, parcs i jardins

Al bloc de via urbana, Junts posa sobre la taula dues accions: una partida de 20.000 euros destinada a una campanya de neteja de carrers i de pintades; i una partida de 25.000 euros per a enjardinaments i parcs infantils.

Més subvencions al tercer sector

I finalment, Junts també proposa que s’augmentin les partides de subvencions a entitats sense ànim de lucre que treballen al tercer sector. La partida de subvencions de caire social ha de passar de 18.000 a 25.000 euros, a parer seu; i la de polítiques d’ocupació, de 17.000 a 23.000 euros.

El document d’inversions que Junts ha presentat als mitjans de comunicació. JUNTS PER BERGA