Sant Jordi a Berga: un carrer major de gala, una marató pel català i una pila de noms coneguts a les llibreries

Després d'anys caient en cap de setmana, aquest cop la Diada ha estat intersetmanal i això ha convertit els alumnes de les escoles en protagonistes del matí.

La Diada de Sant Jordi compleix les expectatives a Berga. Al matí, les escoles han tornat a ser protagonistes, després d’anys en què la Diada queia en cap de setmana. Aquest cop els infants han tornat a canviar les aules pel carrer. Un dels punts neuràlgics per a ells ha estat la plaça de Sant Joan, on Òmnium hi ha tornat a organitzar la Marató de lectura per la llengua. Per l’escenari, hi han passat alumnes de tots els centres escolars de la ciutat, grups de teatre i membres d’entitats, entre d’altres.

A més, la Marató d’Òmnium continua creixent fora de la capital. També s’ha fet a Bagà, Guardiola, la Pobla de Lillet, Sant Jordi de Cercs, Vilada, Borredà, Avià, Casserres, Montmajor, Gironella, Puig-reig i, per primera vegada, a Olvan.

A Berga, l’escenari d’Òmnium ha convertit Sant Joan en un pol d’activitat, però n’hi ha hagut altres. Els autors locals han passat per diversos punts de la ciutat, a tocar de llibreries, per signar els seus llibres. A tocar de les llibreries, hi han passat cares conegudes. Algunes d’habituals en cada Sant Jordi, com la de Quim Sala, i d’altres, com Nadjimu Ilukpedju —que s’estrena com a autor en català aquest Sant Jordi amb La revelació— o Efrem Parera —que també debuta amb L’errant.

A les floristeries, el relat de cada 23 d’abril: degoteig constant de persones des de primera hora fins a última. Les roses vermelles han tornat a ser les grans protagonistes de la jornada, però han estat molts els que s’han adreçat a les floristeries per trobar l’embolcall que més els convencia per sorprendre a casa.

El dia de les entitats socials

Les entitats socials i les associacions també han aprofitat la jornada per vendre roses i, de passada, donar a conèixer la seva tasca.

La Fundació La Llar ha posat a la venda milers de roses repartides entre les parades de la plaça de Sant Joan, el Vall, Avià, Gironella i Puig-reig.

Asfam ha venut roses i llibres a la plaça de les Fonts. I la Fundació Horitzó s’ha desplegat per la capital amb dues parades, al Vall i a la plaça de Sant Joan, i també a la Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere. A més, l’entitat ha coorganitzat la lectura de poemes a la plaça Sant Joan, juntament amb Òmnium i Ocell de Foc.

Per la seva banda, Ginkgo ha tornat a tirar d’originalitat, amb les seves roses de roba, protegides enguany per una imponent estàtua de ferro, feta a base de peces mecàniques, que lluïa a l’aparador de la botiga del carrer Major i que ha fet badar més d’un veí.