El Festival UP Berguedà serà a Berga per primer cop, després de dues edicions a Gironella: es farà per la Fira de Maig

El festival ocuparà una de les carpes que s'instal·laran al passeig de la Indústria i també farà de punt de trobada de l'alumnat de primària i secundària de la comarca al Teatre Municipal i al parc del Lledó.

La tercera edició del Festival UP Berguedà serà a Berga. Després de dues edicions a la fàbrica de Cal Metre, a Gironella, la trobada anual sobre empresa i innovació al Berguedà es farà per primera vegada a la capital, en el marc de la Fira de Maig, que, de fet, aquest any centra el seu eix en l’emprenedoria i l’ocupació.

El Festival UP ocuparà una de les carpes que s’instal·laran al passeig de la Indústria durant la Fira de Maig, tant dissabte, 4 de maig, com diumenge, 5. A banda, l’alumnat de cinc centres de primària del Berguedà i set instituts de secundària presentaran els seus projectes al Teatre Municipal de Berga i també faran activitats d’orientació acadèmica, formativa i ocupacional al parc del Lledó.

Carme Padrós, coordinadora de l’àrea d’Empresa de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha destacat en roda de premsa la importància del projecte educatiu que culminarà amb l’UP Berguedà a la fira, on s’oferiran “ponències per a diferents públics sobre temàtiques que giren al voltant de la intel·ligència artificial, les xarxes socials, els jocs o l’ocupació”. En aquest sentit, Padrós també s’ha referit al programa de treball de l’agència sobre la revalorització dels oficis i l’oportunitat que suposa pel territori. 

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica de Berga, Ermínia Altarriba, ha celebrat la incorporació del Festival UP en el programa d’actes de la Fira de Maig i ha assegurat que “és quan ens ajuntem i sumem, que surten bé les coses”. Altarriba també ha destacat que l’aposta per l’emprenedoria i l’ocupació d’enguany pretén que la fira serveixi d’aparador a les empreses de la comarca i “que es mostrin atractives per a aquelles persones que volen treballar al Berguedà”.

20 anys del Servei d’Ocupació Local, que també serà a la Fira de Maig

El Servei d’Ocupació Local també serà present a la fira amb motiu dels vint anys de la posada en funcionament del servei. Ocupa’t va iniciar la seva activitat l’any 2004 amb l’objectiu de millorar l’ocupació a Berga i el Berguedà i generant oportunitats que salven vides. Es tracta d’un servei d’intermediació laboral entre empreses i persones que busquen feina i noves oportunitats laborals.

Al llarg d’aquestes dues dècades, l’Ocupa’t ha atès a més de 7.000 persones i 500 empreses i ha promogut més d’un miler d’insercions laborals. El servei és gestionat per Càritas Parroquial de Berga i Creu Roja Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona. En els últims anys, a més, el servei ha sumat la col·laboració d’altres institucions com l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, el Programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” i Fons Social Europeu.    

Mobilitat sostenible

El transport públic o la bicicleta són dues opcions de mobilitat sostenible que contribueixen a reduir les emissions contaminants i beneficien la salut. Aquest any, la Fira de Maig també mostrarà un parell d’iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible. Per exemple, durant tot el cap de setmana s’exposarà el nou model elèctric del bus urbà que circularà per la ciutat després de la celebració de la fira. També s’habilitarà un circuit de bicicletes elèctriques, per tal que el públic assistent pugui provar aquesta modalitat de bicicletes, a càrrec de Velo Berga. L’activitat serà gratuïta.   

La rialla com a antídot

Una de les iniciatives implementades durant la passada edició de la Fira de Maig va ser la programació d’un espectacle d’humor. En aquesta ocasió, l’humorista Guillem Estadella oferirà un espectacle titulat Jarana, el dissabte 4 de maig (21 h), a la carpa situada a la zona central del passeig de la Indústria.

Conegut per la seva participació en programes com ‘Versió RAC1’, ‘El Barça juga a RAC1’, ‘Matina Codina’ de RAC 105 o ‘Estadella Mixelín’, l’humorista Guillem Estadella arriba a tots els racons de Catalunya amb la seva Jarana particular, portant una catarsi còmica per a cada poble i ciutat. Aquest espectacle no només busca fer riure fins que al públic li surtin abdominals, sinó que també convida a fer una teràpia col·lectiva, amb l’alegria que desplega, transformant els petits entrebancs de la vida en el millor antídot: la rialla. 

L’espectacle serà de pagament i hi haurà 250 entrades disponibles, que es podran adquirir a partir del dimarts 23 d’abril, AQUÍ. El preu serà de 10 € (entrada anticipada) i 13 € (entrada a taquilla).

Programació familiar i cultural

La Fira de Maig de Berga de 2024 es completarà amb una programació farcida d’activitats familiars, culturals i esportives. Per exemple, hi haurà una exposició fotogràfica sobre ‘La peça del mes’ per redescobrir una desena d’objectes del patrimoni cultural berguedà, passejades amb poni, cercavila amb comparseria popular, exhibicions esportives, espectacles infantils, actuacions musicals, mostra de cotxes poc convencionals, presentacions de llibres, tallers i diada castellera, ballada de sardanes, ball popular i nit de jocs de taula, entre d’altres.  

Espais i distribució del recinte firal

La plaça Viladomat acollirà les exhibicions dels centres esportius berguedans, que enguany es portaran a terme en la primera carpa del vall. Hi haurà una zona pel circuit de bicicletes elèctriques i un tram lateral del passeig de la Indústria es destinarà a l’exhibició de patins en línia. Passades les fonts, hi haurà els estands expositius que ocuparan les entitats, empreses i institucions. A la zona central del vall, hi haurà la zona musical, les furgoteques i la carpa de l’UP Berguedà. Posteriorment, hi haurà un espai de venda de productes d’artesania i agroalimentació i a la plaça Cim d’Estela se situaran les atraccions.