La Patum tindrà, per primera vegada, una parella d’administradors del mateix sexe

Són Roger Úbeda Barniol i Albert Martínez Murcia, representaran el barri del Raval (Ravanisses), i marquen un punt d'inflexió en la història dels administradors de la festa: "Algú havia de ser el primer".

Roger Úbeda Barniol i Albert Martínez Murcia seran els administradors del barri del Raval (Ravanisses) en aquesta Patum. Han rebut el vistiplau definitiu aquest diumenge, al Ple de l’Ascensió, i es converteixen en la primera parella d’administradors del mateix sexe. “El camí queda obert i desitgem de tot cor que no siguem l’última”, han assegurat tots dos, just després del Ple.

La idea feia mesos que els voltava pel cap. El Roger és nascut a Berga. L’Albert és de Sant Feliu del Llobregat, però viu a Berga i ja ha viscut tres Patums. De fet, la primera vegada que va pujar a la ciutat amb el Roger va ser per Patum. “Vaig quedar molt sobtat amb la quantitat de gent que mou la festa i l’ambient que s’hi viu”, explica. Des d’aleshores, en va quedar enamorat. “És la màgia patumaire”, afegeix la seva parella.

Ser administradors els va atraure pel fet que els permetia “viure la Patum d’una manera diferent”. El Roger explica que sempre ha defensat que “cada Patum es viu d’una manera diferent i té la seva pròpia història”. I gaudir-la com a administrador és “enfocar-la des d’un altre punt de vista”. Per tot plegat, tots dos coincideixen que la viuran “amb molt d’orgull” i havent rebut una allau de felicitacions. Avui, de fet, eren una de les sensacions tant a la sala de plens com a la plaça de Sant Pere.

Admeten, això sí, que d’entrada els feia “una mica de cosa“. I relaten que “al principi no saps com s’ho prendrà la gent”. Ara bé, detallen que les bases per aspirar-hi s’han flexibilitzat molt els darrers anys, no especifiquen en cap lloc el sexe de les parelles i conclouen que “algú havia de ser el primer a fer el pas”.

Els criteris per escollir els administradors

Les bases per triar els administradors de la festa s’han anat adaptant en els darrers anys perquè siguin molt més accessibles.

El sistema actual dona preferència a les parelles per davant de qui s’hi vol presentar sol. Aquests últims han d’esperar que en aquesta primera fase no hi hagi prou candidats per a les quatre places, o bé trobar algú amb qui presentar-s’hi.

Pel que fa a les parelles, el sistema dona més punts a les que estan casades, les que són de Berga i les que tenen vinculació amb entitats o les comparses o músics de la Patum. Ara bé, que tinguin més punts, no implica que la resta en quedin excloses.