La invasió d’Ucraïna arriba a l’atletisme: demanen, sense èxit, que no es deixi córrer una atleta russa del JAB Berga

L’atleta ucraïnesa Inna Lebedieva va exigir aquest cap de setmana al Meeting Acerko de Lloret de Mar el veto de la russa Maria Plekhanova, de només 13 anys, però l’organització ho va desestimar.

Plekhanova, a Lloret de Mar, aquest cap de setmana. CEDIDA

L’atleta ucraïnesa Inna Lebedieva ha demanat aquest cap de setmana l’exclusió de la russa Maria Plekhanova del Meeting Acerko, un control que es disputava dissabte a Lloret de Mar. Plekhanova, de només 13 anys, forma part del club berguedà JAB Berga i estava inscrita a la prova de 1.000 metres, com Lebedieva.

La ucraïnesa, de 43 anys, va sol·licitar a l’organització el veto a la russa, acollint-se a la directriu de World Athletics que exclou els atletes russos i bielorussos de les competicions per la invasió a Ucraïna. El Meeting Acerko penja de la Federació Catalana d’Atletisme i, per tant, també del paraigües de World Athletics, fet esperançava Lebedieva per guanyar el pols.

Finalment, però, la Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) va donar la raó a l’atleta del JAB. En un comunicat al qual ha tingut accés l’Aquí Berguedà, la RFEA defensa que Plekhanova no és una atleta d’elit, no forma part de cap selecció russa ni ha estat seleccionada pel seu país per participar al Meeting Acerko.

La federació també afegeix que la família de l’atleta russa està assentada a Catalunya, i excloure-la de la prova aniria en contra de les directrius del Consejo Superior de Deportes, que diu que preval “el respecte a la comunitat russa resident a Espanya, a la qual en cap cas s’ha de culpabilitzar de les decisions de l’actual govern rus”.

El vistiplau de la RFEA va permetre, doncs, a Plekhanova participar al control de Lloret de Mar. Qui, finalment, no va participar-hi va ser la ucraïnesa Lebedieva, arran del rebombori que va causar la seva petició a l’organització.