El Memorial Ricard Cuadra, amb Marco Mezquida: “Serà un dels millors concerts de Patum que s’han fet mai”

El músic menorquí assegura que ha fet "una immersió" per poder portar a la plaça unes peces que, fins i tot, han emocionat als membres de la Banda del Memorial amb qui compartirà escenari.

El concert de Patum amb Mezquida, al Teatre Kursaal de Manresa. TEATRE KURSAAL

Marco Mezquida serà el protagonista d’un Memorial Ricard Cuadra encaminat a fer història. “Serà un d’aquells concerts que se’n parlarà una bona temporada”, pronostica el director de la Banda del Memorial Ricard Cuadra, Robert Agustina. Això sí, matisa que “avançar que serà el millor és arriscat” perquè han passat grans músics per la cita, però sí que té clar que “serà un dels millors”.

Una prova irrefutable del valor del concert és l’acollida que ja va tenir a Manresa, el primer cap de setmana de maig. Se’n va fer un al Teatre Kursaal, en una experiència fora de Berga que ja s’havia estudiat just abans de l’esclat de la pandèmia i que ara s’ha recuperat i materialitzat. “El concert a Berga tindrà tocs diferents perquè la música, amb el Marco, sona sempre diferent”, ha explicat Ramon Gragés, membre del Memorial Ricard Cuadra.

Si el temps ho respecta, el concert a Berga serà a la plaça de Sant Pere dissabte 25 de maig, el dia abans dels Quatre Fuets. Començarà a dos quarts de 10 del vespre (21.30 h) i l’entrada valdrà 15 euros amb cadira i 10, a peu dret. Si la meteorologia fa la guitza, el concert es farà al pavelló d’esports.

“Respecte” cap a la festa

Mezquida ha participat a distància en la roda de premsa de presentació del concert, i ha admès que inicialment no va dubtar a dir que sí a l’oferiment del Memorial, però després ha hagut d’anar superant les complexitats del repte: “Estem parlant de música que els berguedans porteu a l’ADN, que heu cantat des del ventre de la mare… Calia fer una immersió en tot el que suposava això, i no ha estat gens senzill”.

El resultat és un concert que anirà saltant d’estil a estil, amb el piano com a eix central, però amb tota mena d’elements musicals que intentaran traslladar el públic a l’ambient d’alegria i bullici que es viu a la plaça per Patum. A més, Mezquida ha pensat en una proposta que maridi amb totes les edats i que resulti atractiva tant al jovent com a la gent gran.

Marco Mezquida ha participat a distància en la roda de presentació del Memorial, a Berga. M.C.

“Sembla que sigui de Berga de tota la vida”

Mezquida és de Menorca i fa música arreu del món. La Patum sempre l’ha encuriosit i reconeix tenir-la “idealitzada”, però mai l’ha pogut viure en primera persona. Aquest any, per Corpus, té una setmana farcida de concerts, però farà mans i mànigues per acostar-s’hi diumenge, a la Patum completa de la nit. “No m’ho perdré per res del món”, ha deixat clar.

El director de la Banda del Memorial, Robert Agustina, ha assegurat, això sí, que “quan el sents tocar la Patum, sembla que sigui de Berga de tota la vida”. I afegeix que “es nota que ho ha fet amb un respecte i una gràcia que ens ha sorprès molt a tots”. És més, Agustina ha reconegut que, la primera vegada que Mezquida va tocar el ball de l’Àliga amb la banda, “a alguns músics de la banda els saltaven les llàgrimes”.

Per la seva banda, l’alcalde, Ivan Sànchez, ha celebrat que Mezquida s’hagi prestat a versionar temes patumaires pel Memorial Ricard Cuadra i n’ha destacat “el respecte que, sentint-lo, queda clar que ha mostrat en tot moment per la festa”.