General

Les tasques de recuperació del tramvia de sang , que uneix Berga amb les mines de Fígols, es reprenen aquest agost

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà reprendrà durant la segona quinzena d’agost les tasques per recuperar part del traçat del tramvia de sang que uneix Berga amb Fígols. L’actuació consistirà en fer tasques de manteniment dels dos quilòmetres recuperats l’any passat per quinze cooperants de diferents països participants en un camp de treball.
El tramvia de sang que unia Berga i les mines de Fígols era un ferrocarril de tracció animal que s’utilitzava per transportar carbó i que va funcionar entre els anys 1868 i 1904. Aleshores, aquest tram de 14 quilòmetres i mig va quedar abandonat. Ara, la intenció del Grup de Defensa de la Natura és recuperar-lo com a via verda, reconvertir el traçat per fer a peu o en bicicleta.
Aquest any, el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà no ha organitzat cap camp de treball per continuar les tasques de recuperació, però sí que ha preparat dues jornades, els dies 21 i 22 d’agost, per avançar en el manteniment del traçat en el qual es va intervenir l’any passat. Aquestes dues jornades es faran durant la segona quinzena d’agost i consistiran en repassar la plataforma, netejar-la de vegetació i de pedres i intentar recuperar un nou tram d’uns 300 metres de longitud.
Tot plegat servirà per mantenir el treball fet i per continuar avançant en la recuperació del traçat mentre s’espera el projecte de rehabilitació per al qual estan buscant finançament els ajuntaments de Berga i de Cercs, situats en el traçat del tramvia. Segons ha explicat un dels promotors de la recuperació del tramvia de sang, Xavier Campillo, una part del finançament ja està compromès, però cal lligar-lo del tot per fer realitat el projecte. Si tot va bé, ha dit, aquesta tardor ja es podria concretar el finançament i l’obra es podria executar entre la tardor i l’hivern.
Aquest tramvia és una de les obres d’enginyeria més importants del Berguedà que es van construir a mitjan segle XIX a imatge dels primers trens anglesos de tracció animal. Al mateix temps va ser el primer sistema de transport de carbó de les mines de Fígols a Cercs. El traçat està constituït per una vintena de ponts, un túnel i dues trinxeres, tot i que no totes les infraestructures s’han conservat fins l’actualitat.

Comentaris