Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

Tercera fuita del col·lector de salmorres de les mines de Sallent i Balsareny en menys d’un mes

El col·lector de salmorres que porta fins al mar les aigües salobres de les muntanyes de residus de les mines de potassa del Bages ha patit la tercera fuita en menys d’un mes. Segons ha confirmat Aigües de Barcelona, que gestiona el col·lector, la fuita s’ha detectat a primera hora del matí, a l’alçada del barri del Fusteret de Súria. En aquests moments, operaris d’Aigües de Barcelona treballen per reparar l’origen de la fuita, que ha provocat una junta del col·lector en mal estat.
Segons Aigües de Barcelona, la fuita s’ha detectat a dos quarts de nou del matí, a uns dos quilòmetres del nucli urbà de Súria, al barri del Fusteret. Com es fa sempre en casos, el col·lector ha quedat aturat per poder buidar la part del tub afectada per l’avaria. Aigües de Barcelona treballa amb la previsió de poder resoldre aquesta nova incidència en un termini de 24 hores. La fuita ha afectat una zona d’horts d’aquest nucli surienc, a tocar del riu Cardener i ha provocat un esvoranc en una de les finques, per on han sortit les salmorres fins que s’ha aturat el funcionament del col·lector. Part del camp ha quedat inundat per aquesta fuita.
Aquest és un nou episodi de vessaments en el col·lector de salmorres. El darrer es va produir el 12 d’agost i va destruir la vegetació d’un marge i va enverinar un camp de conreu entre la riba dreta del Llobregat i el tram de carretera que comunica Cabrianes amb la Butjosa de Sallent.
Només cinc dies abans, un altre vessament havia afectat un tram a només mig quilòmetre, que va provocar la mortaldat d’arbres de l’àrea humida de la Corbatera. Durant el mes de juliol, la Plataforma Montsalat va registrar altres episodis de vessament de salmorra del col·lector a Vilafruns (Balsareny), a la torre de la Pobla i sota el pont de la variant de la C-55 a Súria, a l’Hostal Nou de Callús i a Balsareny, prop del torrent de Conangle.
Segons Montsalat, les continuades fuites del col·lector de salmorres evidencien que l’Agència Catalana de l’Aigua i Aigües de Barcelona ‘no en poden garantir el funcionament normal’ i ho atribueixen al desgast dels materials provocat per anys de servei. De fet, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua, en aquests moments s’està executant per trams un nou col·lector de salmorres o desdoblament de l’actual per donar-li més capacitat. Aquestes obres acabaran en un termini aproximat d’un any i mig i suposen una inversió de 64 milions d’euros.

Comentaris