General

Aquest any, es compleix el centenari de l’esquí a Catalunya i la primera esquiada es va fer als Rasos de Peguera

Ara fa cent anys de la primera expedició d’esquiadors a Catalunya. Va ser un grup del Centre Excursionista de Catalunya, amb seu a Barcelona, que van fer la primera baixada als Rasos de Peguera.
Era una època en què esquiar era tota una excentricitat. Els esquiadors s’havien de fer els esquís ells mateixos, i moltes vegades pujaven a peu fins al capdamunt de les muntanyes, perquè no hi havia carreteres.
En aquests cent anys, el Berguedà ha estat una terra d’esquiadors. Una de les que ha arribat més lluny, en competicions nacionals i internacionals, ha estat Nuri Martí. Ara, ja ha abandonat la pràctica de l’esquí de competició, però està satisfeta de les fites que va aconseguir.
Li ha pres el relleu el navassenc Dídac Batlló, que dedica tots els hiverns a la neu. Fa de monitor a nois i noies, i practica l’esquí cross, una modalitat d’aventura que busca el contacte físic.
Al programa Mitja hora de salut, de Ràdio Berga, hem reunit esquiadors de diverses generacions, que han compartit experiències pel que fa a la prevenció de lesions. Al llarg de les seves carreres, no han tingut contratemps importants, i diuen que els ha ajudat molt fer treball de gimnàs, fora de les pistes.
El tècnic de condicionament físic del centre esportiu El Tossalet, Jacint Tubau, ha dit que la clau és combinar musculació amb resistència, i treballar sobretot amb les cames. Segons Tubau, una bona feina física no pot evitar al 100 per cent les lesions, però sí que pot reduir-ne el nombre i la gravetat.

Estic amb tu

Comentaris