General

Joves ramaders del Berguedà diuen que la seva feina és cada cop més dura, però que l’estil de vida els compensa

Els joves ramaders del Berguedà creuen que l’augment dels costos de producció i els preus baixos compliquen molt la seva feina.
La majoria han hagut d’obrir noves línies de negoci per millorar la productivitat de les seves explotacions. Bona part opten pel turisme rural, una activitat que asseguren que els fa encara més esclaus de la feina, pels horaris i la disponibilitat que requereix. Altres, com Pere Berenguer, de 29 anys i veí de Guardiola, complementen l’activitat ramadera amb l’explotació forestal.
Berenguer ho ha dit al programa Mitja hora de ramaderia, de Ràdio Berga, que ha reunit en una mateixa taula sis joves ramaders del Berguedà.
Han reflexionat sobre la seva feina i sobre l’estil de vida al camp. La majoria han assegurat que dedicar-se a la ramaderia és una opció personal, en la qual volen perseverar, malgrat les dificultats. Ho ha dit Ramon Picas, de 29 anys i de Vilada, que continua l’explotació familiar.
Altres, com el jove de Montmajor Joan Corominas, de 25 anys, han decidit deixar el negoci familiar, perquè veuen moltes dificultats en l’explotació. Però el Joan no ha deixat la ramaderia del tot, perquè treballa a les oficines de la cooperativa Ramaders de Muntanya, de Berga.
Ramaders de Muntanya és la cooperativa que agrupa els ramaders del Berguedà, i els ajuda a comercialitzar els seus productes i a millorar la formació.

Estic amb tu

Comentaris