PeuSA MAig 2020

General

Els afectats pel focs del 94 al Berguedà reclamen a Fecsa-Endesa més de 100 milions d’euros per danys i perjudicis

Els afectats per l’incendi forestal del 1994 al Berguedà reclamen a la companyia elèctrica Fecsa-Endesa més de 100 milions d’euros per danys i perjudicis. És la suma de les diferents demandes civils que han presentat les famílies que estan pendents que el Jutjat de Primera Instància número 11 de Barcelona accepti i acordi l’acumulació dels sumaris, ja que encara falta algun expedient per tancar.
El primer dels judicis s’hauria hagut de celebrar aquests dies però s’ha ajornat com a conseqüència, precisament, d’aquesta proposta d’acumulació del procés. Ho ha explicat Jordi Genís, que és el president de la plataforma d’afectats pels incendis del 94 al Berguedà, que aplega els interessos d’un centenar de perjudicats pels focs. Genís considera que s’entra a la recta final del procés i que, probablement a principis de l’any que ve estigui resolta l’acumulació dels sumaris al jutjat i ja es pugui fer la resta de les vistes prèvies que encara falten i posar data al judici. El procés s’ha allargat molt, però segons Genís val la pena esperar i lluitar, tot i això també ha comentat que els danys que han patit els afectats són de difícil compensació.
L’incendi forestal que va castigar el Berguedà l’any 94, que va tenir el seu origen al nucli de Gargallà, a Montmajor, va cremar més de 25.000 hectàrees, la majoria de bosc, que va afectar diferents municipis de la comarca: Sagàs, Montmajor, Viver i Serrateix, Gironella, Olvan, Puig-reig, Casserres, Montclar, l’Espunyola i Avià. El foc també va devastar conreus, finques agrícoles, granges, explotacions, masies i bestiar. A més, dues persones van morir per les cremades de les flames de l’incendi.
La sentència de la causa penal del juny del 2007, després del judici celebrat a l’Audiència de Barcelona, va atribuir a Fecsa la responsabilitat de l’incendi per l’estat de les línies elèctriques, però va absoldre l’únic imputat en el cas, el responsable de manteniment de la companyia en aquell moment al Berguedà. Amb la sentència del cas, i esgotada la via penal, els advocats de les famílies afectades pel gran incendi van iniciar el procés civil per reclamar danys i perjudicis. Els advocats creuen que la sentència deixa la porta oberta a la demanda civil. De les demandes civils que porten fins a vuit advocats diferents se sap que de les 300 famílies afectades en el seu dia per l’incendi forestal de fa 14 anys, només unes 170 han continuat el procés judicial i, d’aquestes, unes 140 van ser les promotores de la demanda penal.

Comentaris