General

Avià estrena dues rutes per donar a conèixer el seu patrimoni cultural

Avià estrena la ruta de l’aigua i la ruta de la terra. Dos itineraris amb els quals l’Ajuntament vol donar a conèixer el patrimoni cultural del municipi. Aquestes propostes s’inclouen dins la iniciativa “A pagès descobreix”, que s’ha posat en marxa l’estiu passat. Ara, aquestes dues rutes es vinculen a nous espais museogràfics que es posaran en marxa entre aquesta tardor i la pròxima primavera.
Les dues rutes agrupen elements d’interès que estan repartits per tot el municipi, però no són lineals, és a dir, no tenen un punt d’inici i un punt de final, sinó que es poden visitar segons la preferències de cadascú. Els diferents punts d’interès es detallen en uns fulletons que s’han editat.
La regidora de Cultura d’Avià, Maria del Agua Cortés, ha comentat a Ràdio Berga que la ruta de l’aigua permet conèixer els vuit molins hidràulics que es conserven al municipi, molts dels quals van ser centres de producció agrícola ja en l’Edat Mitjana. Per altra banda, la ruta de la terra agrupa elements d’interès al voltant de l’agricultura. Es tracta d’exponents molt importants de l’economia que durant segles ha tingut el poble. La ruta inclou, entre d’altres, la colònia agropecuària de Graugés, l’edifici del Sindicat Agrícola (que data de principis del segle XX), la festa del Segar i el Batre, les masies i els cultius.
Els dos itineraris estan relacionats amb quatre espais museogràfics que s’aniran habilitant en els propers mesos. El primer que s’instal·larà serà al nou Local Social de Graugés i consistirà en una maqueta de l’antiga colònia agropecuària, que es complementarà amb alguns plafons informatius. El segon serà al nou Hotel d’Entitats, que s’està acabant de fer al nucli històric d’Avià, i explicarà l’economia agrícola, les tasques del segar i el batre i l’evolució del poble a l’entorn de l’agricultura. El tercer espai s’ubicarà al Molí de Minoves, que s’està rehabilitant, i permetrà difondre la importància que van tenir els molins dels pagesos a l’Edat Mitjana.Finalment, el quart espai museogràfic es podrà trobar a la Plana i tractarà l’ús de l’aigua i l’energia hidràulica.
Els fulletons sobre la ruta de l’aigua i la ruta de la terra ja es poden trobar als equipaments turístics d’Avià i comarca i a més es poden descarregar a través del web de l’Ajuntament (www.avia.cat).

Comentaris