General

La calefacció dels carrers de Castellar de n’Hug no es posarà en funcionament fins al mes que ve

La calefacció que es va començar a instal·lar aquest estiu a bona part dels carrers de Castellar de n’Hug es posarà en funcionament a mitjans de desembre. Aquesta és la previsió de l’Ajuntament, tot i que els treballs s’han endarrerit i no estan del tot enllestits, segons ha explicat a Ràdio Berga Salvador Juncà, tinent d’alcalde de Castellar de n’Hug.
El retard en les obres fa que encara quedin uns dies per poder engegar la calefacció dels carrers. Tot i això, de moment no ha fet falta. Tot i que ara les temperatures, sobretot de nit, ja són molt baixes en aquest poble de l’alt Berguedà, ni ha nevat ni ha glaçat.
De cara al mes que ve però, sí que s’espera poder engegar la maquinària que permetrà desfer la neu i el glaç de la via pública durant els mesos d’hivern i millorar la circulació de vehicles i vianants. Fins ara, quan s’acumulava neu als carrers i es glaçava era un perill tant per la mobilitat a peu com en cotxe, per això l’Ajuntament va optar per invertir 600.000 euros per posar cables calefactors a sota del paviment en un 60%, aproximadament, dels carrers de Castellar de n’Hug, els de l’entrada i el centre del poble.
Aquest sistema de calefacció s’activarà a través d’uns magnetotèrmics, uns dispositius que donaran corrent als cables i que permetran que, més o menys en el termini d’una hora i mitja, els carrers s’escalfin. Si ha de nevar, el sistema s’activarà i l’escalfor del terra evitarà que la neu s’agafi i s’hi glaci. L’escalfament dels carrers es podrà fer de forma simultània o bé només en uns carrers concrets.
Si el sistema funciona, l’Ajuntament de Castellar de n’Hug no descarta que de cara l’any que ve s’ampliï el projecte i en una segona fase s’acabi de posar calefacció a la resta de carrers.
Tot i que el pressupost d’aquesta obra és elevat, l’equip de govern de Castellar de n’Hug considera que és una inversió de futur rendible perquè l’Ajuntament d’aquest municipi de 150 habitants es gasta uns 20.000 euros l’any en netejar la neu dels carrers i reparar els danys que provoca la sal del desgel en el paviment de pedra. Els carrers són estrets i les màquines llevaneus no hi poden passar, per això han de tirar sal, que al final acaba esquerdant les pedres. Ara amb la calefacció el consistori es podrà estalviar les despeses tant en potassa com en obres per arreglar els carrers.

Estic amb tu

Comentaris