General

Recuperen les vares dels administradors dels Elois

La festa dels Elois de Berga recupera les vares dels administradors que es van utilitzar fins als anys 60. Havien quedat en desús des que l’Ajuntament es va fer càrrec de la festa i ara s’ha decidit reintroduir-los. Es tenia coneixement per unes fotografies dels anys 50 i algunes persones que les havien portat. Es va buscar i es van trobar al convent de Sant Francesc. Antigament eren el símbol de qui pagava la festa. Les portaran els quatre administradors, que juntament amb les seves dones, són els mateixos que els de la Patum.
Aquestes vares només es faran servir en el recorregut de lluïment de demà dissabte al migdia i faran que els administradors estiguin més ocupats ja que a l’altra mà hauran d’agafar les quatre borles que baixen de la bandera dels Elois, que porta el banderer.
El regidor de Cultura i Patimoni, Jaume Vima, destaca que la festa dels Elois a Berga, que als anys 60 i 70 va passar moments difícils que gairebé la van fer desaparèixer, desperta cada vegada més interès entre historiadors i estudiosos. Per això valora positivament iniciatives com aquesta de recuperar la vara o les dades que es recullen al programa de mà de la festa sobre l’origen de la bandera i el tabal de Sant Eloi, que es troba al segle XVI.
La restauració i recuperació d’aquestes vares és una de les novetats dels Elois d’aquest any, l’altra és la substitució del raid ruc de diumenge a la tarda per jocs de cucanya i inflables. Per la resta, els Elois mantenen tots els actes tradicionals. Demà dissabte, la passada de lluïment al migdia i diumenge el recorregut remullat dels Elois començarà a primera hora del matí, després de les salves de trabuc al Castell de Sant Ferran.

Comentaris