Debat electoral 2019

General

Bagà encarrega un estudi per rehabilitar l’edifici de la Baganense

Bagà vol recuperar l’edifici de la Baganense, que es troba molt deteriorat, ja que està totalment en desús. Per això, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona destinarà una subvenció de poc més de 7.000 euros a la redacció d’un estudi per a la restauració d’aquest espai. Es tracta d’un antic molí, que a principis del segle XX es va convertir en una petita central de producció d’energia hidroelèctrica. La central va deixar de funcionar a final dels anys 60 i als 80, l’últim propietari de l’edifici el va cedir a l’Ajuntament.
La iniciativa s’emmarca dins “la voluntat de l’equip de govern d’anar recuperant i consolidant els edificis històrics que tenen un valor patrimonial per al municipi”, segons ha explicat l’alcalde, Nicolás Viso, que recorda que en l’anterior mandat es va “consolidar l’edifici de la presó, que estava en un estat similar”. De moment, el projecte es troba en una fase molt embrionària ja que tot just s’ha començat a treballar en l’estudi previ.
La iniciativa contempla dues actuacions diferenciades. Per una banda, l’ajuntament vol recuperar el salt d’aigua, amb el qual es produïa antigament l’electricitat i aprofitar la concessió que l’Agència Catalana de l’Aigua encara manté al consistori per poder aprofitar la força de l’aigua. Aquesta producció permetria obtenir uns ingressos per recuperar part de la inversió necessària per rehabilitar l’edifici.
L’alcalde explica que es planteja la possibilitat de poder fer que l’edifici sigui visitable perquè un dels seus valors és que permet explicar el passat de la vila. Això sí, reconeix que es tracta d’una actuació a llarg termini perquè tot i disposar d’un estudi sobre les actuacions necessàries i els futurs usos de la Baganense, obtenir el finançament per actuar-hi serà difícil.

Comentaris