Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

General

El govern de Berga diu que complirà amb l’austeritat i no tornarà a acumular factures sense pagar

L’Ajuntament de Berga complirà amb l’austeritat, portarà a terme els ajustos aprovats i un cop saldat el deute amb els seus proveïdors, no tornarà a la situació actual d’acumulació de factures pendents de pagar. Aquesta és la previsió i el compromís que va expressar ahir l’alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, en el ple extraordinari que va servir per aprovar el préstec de 7 milions d’euros, autoritzat pel ministeri d’Hisenda per tal de pagar a les empreses i autònoms que han treballat per a l’Ajuntament però no han cobrat.
En el ple d’ahir tots els grups de l’oposició van mostrar la seva estranyesa perquè finalment el crèdit sol•licitat sigui de 7 milions d’euros, una xifra que supera la que el deute presentat inicialment (al mes de març) feia preveure. Gendrau va explicar que, tot i que en les últimes setmanes s’havien pogut fer el pagament endarrerit d’algunes obres subvencionades pel PUOSC de la Generalitat i el Pla de Barris, dos casos concrets han sumat un milió d’euros al saldo de deutes. Mig milió correspon a pagaments de l’hospital Sant Bernabé, gestionat per un patronat municipal; i l’altra meitat fa referència a una part del cost de les obres de portada d’aigües de La Baells i la construcció d’un nou dipòsit.
El deute de l’hospital correspon a la despesa farmacèutica i és que, segons va explicar Gendrau, encara que les empreses farmacèutiques tenen el cobrament garantit, aquestes han optat per acollir-se igualment al pla del govern central. Tampoc era previst que fessin el mateix les empreses que tenen pendent cobrar les obres de portada d’aigües de la Baells i la construcció del nou dipòsit de la Valldan, una actuació que s’havia de pagar a partir d’un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que, de moment segons Gendrau, ha quedat anul•lat. Tot plegat ha sumat un milió d’euros més al préstec demanat, un crèdit que s’haurà de retornar en el termini de deu anys (amb dos anys de carència) i un interès del 5%.
L’aprovació es va fer gràcies a la majoria absoluta de l’equip de govern, de CiU. El PSC hi va votar en contra i els altres dos grups a l’oposició, CUP i PP, es van abstenir. El socialista Ramon Camps va criticar que el préstec “ens hipoteca per sempre més”. Anna Maria Guijarro, de la CUP, va valorar que la injecció de liquiditat permetrà “trencar inèrcies” però va criticar el profit que en trauran els bancs. I el regidor del PP, Joan Antoni López, va demanar al govern municipal el màxim rigor pressupostari. Davant les crítiques de la resta de grups, l’alcalde va treure pit i va defensar la idoneïtat de les mesures d’estalvi i austeritat aprovades, les quals, segons assegura, ja estan donant els primers resultats.

Comentaris