El camp de treball al Castell de Guardiola permet descobrir que el perímetre és més gran del què es creia

Guardiola de Berguedà va descobrint noves dades sobre el seu castell, les restes del qual estan situades al Collet. Aquests dies 24 joves treballen en un camp de treball a la zona. És el tercer que s’hi fa, i segons Gerard Farré, responsable de l’excavació, estan molt satisfets del grup de joves d’enguany i dels treballs que s’hi porten a terme, els quals han permès saber que el perímetre del castell és molt més gran del que es pensava.
Ahir, dijous, van rebre la visita del director general de Joventut de la Generalitat, Toni Reig, i de l’alcaldessa de Guardiola, Montserrat Ribera, que van parlar amb els joves i amb els responsables de l’excavació. Segons Reig, és molt important la recuperació del patrimoni però també la part pedagògica i de convivència dels nois i noies que hi participen. Enguany la direcció general de Joventut ha doblat el pressupost destinat als camps de treball de Catalunya.
Ara hi ha 24 joves d’entre 14 i 17 anys vinguts de diferents indrets de Catalunya. Tres d’ells, la Carlota, el Sergi i l’Àngel, explicaven perquè es van apuntar al camp de treball i que n’estaven molt contents, que l’arqueologia els agrada.
L’alcaldessa de Guardiola de Berguedà, Montserrat Ribera, destacava la presència de dos grups aquest any, que permetrà avançar més en l’excavació i que també coneixeran la població i la comarca.
Fa tres anys que es porten a terme els camps de treball que van impulsar les entitats Torre de Guaita i el grup d’esplai Penyes Altes de Guardiola de Berguedà, municipi que demanarà la declaració dels ponts romànics que travessen els rius Llobregat i Saldes com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) perquè, juntament amb el Castell que ja ho és, formin un conjunt monumental protegit culturalment.
El director general de joventut, Toni Reig també va visitar les activitats que l’entitat ‘Agrupament escolta i guia Charles de Foucauld duu a terme a l’acampada de Sant Joan de l’Avellanet, a Bagà.
Per la seva banda, el coordinador territorial de Joventut, Oriol Martin, que acompanyava a Reig, va visitar les colònies que es fan a la casa ‘La Sala’ de la Pobla de Lillet i les estades ‘l’Estiu és teu’ de l’alberg de Berga.
El Berguedà és la comarca de la Catalunya central que acull més activitats de lleure, concretament 216 (comptant acampades, colònies, rutes i camps de treball). En total hi participen 7.312 joves d’arreu de Catalunya.

X