L’escola Serra de Picamill de Vilada, en risc de tancar pel baix nombre d’alumnes

L’escola Serra de Picamill de Vilada està en perill de cara al curs 2015-2016. El curs que ve, el 2014-15, reduirà a la meitat l’alumnat del centre i passarà dels catorze nens i nenes actuals a set. Una xifra ja molt justa perquè la Generalitat mantingui oberta l’escola, ja que la ràtio ha de ser d’un mínim de sis estudiants. D’aquests set, quatre faran sisè, l’últim curs de primària, amb la qual cosa al curs següent ja deixaran el centre per anar a l’institut.
Si no entren més nens, se n’hi quedarien només tres, i el col·legi es veuria obligat a tancar. D’aquí que la direcció temi pel futur i el vegi negre si no entren alumnes nous. Un fet que preocupa a la comunitat educativa perquè no volen un poble sense escola. Estan buscant alternatives. La solució passaria perquè l’escola oferís també servei a la petita infància, és a dir de llar d’infants. Ho ha explicat a Ràdio Berga Assumpta Duran, directora de la ZER Berguedà Centre, formada per l’escola de Vilada i la de Borredà. (Pots escoltar l’entrevista clicant l’àudio adjunt).
Han mantingut contactes amb el departament d’Ensenyament de la Generalitat, amb els ajuntaments (tant de Vilada com de Borredà, tot i que en aquest centre la situació no és tan complicada perquè el curs que ve seran 18 alumnes), i també amb pares i mares. Totes les parts, segons Assumpta Duran “ho veuen de bon ull. Estem treballant perquè tiri endavant i si pot ser aquest servei per a nens de 0 a 3 anys ja entri en servei el curs que ve”. D’aquesta manera les famílies que porten els nens a l’escola bressol de Berga o d’altres poblacions properes i que després ja continuen a l’escola de primària fora del poble, potser optarien per quedar-s’hi, tindrien present l’escola rural.
A l’escola Serra de Picamill de Vilada i a l’Escola de Borredà (ZER Berguedà Centre) s’imparteix des de P3 fins a 6è. Són pocs alumnes i es fan grups multinivells, cosa que significa treballar a les aules amb infants de diferents cursos. “Valorem aquest sistema com una oportunitat, ja que possibilita el treball i la relació entre grans i petits, trencant l’artificialitat de l’escola de relacionar-te només amb els nens i nenes de la teva mateixa edat”, diuen els mestres. I afegeixen: “el treball evidentment s’organitza en funció del curs que fa cada nen, i de manera diferent a les aules d’un sol nivell”.
Les escoles de la ZER Berguedà Centre treballen en projectes com el d’Escola Verda, el Projecte Rius, el Pla Català de l’Esport a l’Escola, les cooperatives escolars, o els padrins de lectura, entre d’altres.

X