La Baells va laminar quatre avingudes d’aigua durant l’any 2013

L’Embassament de la Baells va rebre quatre avingudes d’aigua durant l’any 2013, a causa de les fortes pluges, del total de les 25 que van laminar els embassaments de les conques internes, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La Baells és un dels embassaments que va rebre avingudes més importants, juntament amb els de Sau (Osona) i Boadella (Alt Empordà).

Les avingudes de la Baells van ser; la primera, al 16 de març, que va ser la més important, amb un cabal de 854 metres cúbics per segon (m3/s). La següent va ser el 30 d’abril, d’un cabal de 64 m3/s. La tercera va ser de 44 m3/s i es va produir l’1 de maig. La darrera, de 36 m3/s, es va donar al 27 de juliol.

La decisió d’alliberar l’aigua estricament necessària respon a dues funcions: emmagatzemar reserves i laminar les avingudes d’aigua en cas de pluges intenses a les capçaleres, minimitzant així afectacions aigües avall. Així doncs, les decisions es prenen tenint en compte diversos indicadors, com el nivell de reserves, el cabal d’entrada o les previsions meteorològiques.

Aquesta laminació ha fet possible minimitzar el risc per inundació aigua avall de la ubicació de cada presa. A més d’emmagatzemar aigua, els embassaments com el de la Baells també s’encarreguen de contenir les aportacions que arribin a la capçalera i reduir riscos d’avinguda que es podrien produir en cas de no existir la presa.

X