Arriba a Berga la primera Fira del Parc

Aquest diumenge 17 d’agost, de 10 del matí a 6 de la tarda al Parc del Lledó de Berga, es farà la primera Fira del Parc, organitzada per l’Associació de veïns de Santa Eulàlia de Berga, amb la col·laboració del Banc del Temps del Berguedà.

Aquesta fira es tracta d’un mercat gratuït, on productes i serveis es comparteixen lliurement, sense diners ni bescanvi. En aquest mercat s’hi poden trobar des de productes com roba, calçat, llibres, electrodomèstics o plantes, passant per serveis com ensenyar a cosir, dissenyar una casa, fer massatges, reparació d’objectes o assessorament d’imatge, fins a activitats com pintura, ioga, dansa del ventre, dansa lliure o música en directe. A més, els organitzadors preveuen també fer-hi un pícnic a l’hora de dinar.

Tothom pot portar tot el que vulgui regalar, i emportar-se els productes que necessiti. Els objectes es poden portar al parc el mateix dia de la fira o deixar-ho en alguna paradeta. Respecte als objectes voluminosos, hi ha l’opció de portar una fotografia d’aquest i penjar-la en els espais habilitats. Per dubtes o imprevistos, hi haurà un punt d’informació durant tot el dia a l’entrada del parc, al costat de les fonts. Per oferir serveis, s’haurà d’anar a aquest punt d’informació per trobar un emplaçament.

Alguns dels objectius del mercat gratuït són, principalment, allargar la vida útil dels objectes, cobrir necessitats, responsabilitzar-nos dels objectes que adquirim fins a la seva fi, promovent així la seva reutilització, poden evitar també el seu abandonament a la via pública i promoure la relació entre persones, independentment del seu origen i situació.

Aquest tipus de mercat fa temps que s’organitza, tant a Catalunya com arreu del món. Per a la Fira del Parc de Berga, l’eslògan escollit ha sigut: ‘La Fira del Parc: t’ho regalem tot. Donem el què no utilitzes. Agafem el què ens fa falta’.

Un dels organitzadors, Jordi Macià, ha comentat avui en una entrevista a Ràdio Berga què “la idea va sorgir inicialment en el Banc del Temps, i després s’hi va afegir més gent. Primer volíem fer un mercat d’intercanvi, però després de molt temps vam pensar a fer-ho sense intercanvi, per així fer-ho més inclusiu”.

Respecte a la ubicació, ha explicat que “la idea és ocupar la zona del parc que va des de les fonts, fins al final del ‘corredor central’. Ficarem els objectes a banda i banda, distribuït per tipus. Les activitats dependran d’on vagi més bé fer aquell tipus d’activitat”. L’organitzador ha afegit que “contemplem dues maneres d’oferir objectes: portar-les al punt d’informació o posar-se en un punt concret al corredor. Hi ha serveis programats, però n’hi ha que poden sorgir el mateix dia”, ha afegit.

Macià ha explicat que es podria dir que això és una “prova pilot. És experimental en el sentit de què és el primer cop que organitzem una fira d’aquestes característiques. Al final de la fira, farem una valoració per veure les coses que han anat bé i les que han anat malament, ja que ens agradaria anar-ne fent més sovint”. Sobre les expectatives, l’organitzador ha dit que “anem a cegues. A l’agost hi ha molta gent de vacances. Potser també hi haurà gent de fora, ja que n’hem fet difusió a través del càmping i de l’Oficina de Turisme. L’èxit l’hem de vincular als objectius, i si veiem una millora en un dels objectius marcats ja ho podem considerar un èxit”, ha conclòs.

X