Festa Bolets La Pobla Lillet 2020

Berga, Festes, Patum

Exposicions i llibres per celebrar el 9è aniversari de la Patum Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

El Patronat de la Patum ja té pràcticament a punt els actes per commemorar el 9è aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat (2005). Se celebra el 25 de novembre, i cada any pels volts d’aquestes dates es programen activitats.

Aquest any el tret de sortida a la celebració serà el 29 d’octubre amb la presentació de ‘El llibre de la vida’, que vol recuperar històries, memòries i vivències relacionades amb la cultura popular a tot Catalunya.

A partir d’aquí s’inauguraran tres exposicions gairebé simultànies. Una és ‘Click Patum’, una recreació de la festa per mitjà de figures click, de Playmobil. Es podrà veure a la sala polivalent del Teatre Municipal de Berga durant tot el mes de novembre.

Una altra mostra que es podrà veure a Berga es titula Gegants de paper’. L’han fet els Geganters de Rubí i tracta sobre el fenomen geganter en la premsa satírica de finals del segle XIX i principis del XX.

I la tercera exposició donarà a conèixer les figures de metall que fa una empresa de Sitges, coincidint amb què s’ha adherit a la marca Patum i començarà a comercialitzar figures de metall de la Patum. Farà una exposició de tots els seus productes.

A part d’aquestes mostres, també es presentarà la reedició del llibre ‘Patum’. Serà pels volts de Nadal, i és que aquest any els actes s’allargaran gairebé dos mesos, ha dit el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo. “Hem preparat un programa extens i complet, i encara tenim alguna activitat per tancar”, ha comentat en una entrevista a Ràdio Berga. (La pots escoltar clicant l’àudio adjunt).

Els actes del 9è aniversari del Patrimoni de la Humanitat va ser un dels punts que es va tractar a la reunió del Patronat de divendres a la nit, en què també es van posar sobre la taula altres qüestions.

RESTAURACIÓ DE LA COMPARSERIA

La restauradora de les comparses de la Patum, Gemma Rodríguez, va presentar el pla d’actuació 2015. Una proposta que ara el Patronat valorarà per aprovar en la propera reunió. Una restauració que haurà de posar especial atenció en els desperfectes causats per la pluja, especialment als caps de les guites i a les mans dels gegants, entre d’altres, ha explicat Rumbo. En aquest sentit, també s’estudiarà que totes les comparses de la festa puguin disposar d’impermeables, ja que no totes en tenen.

MÚSICS

I a part de valorar la restauració de la comparseria també es va valorar l’aspecte de la música. A la reunió hi van assistir membres de la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga i l’Escola Municipal de Música, que van fer les seves aportacions per tal que, sobretot, s’evitin taps als passacarrers i s’allarguin molt més del compte.

Patrimoni de la Humanitat Patum

Estic amb tu

Comentaris