Vallcebre, Cultura

Vallcebre presenta el llibre sobre la monografia lingüística, dissabte

llibregrandia2‘Notes Biogràfiques de Marià Grandia i Soler i la seva Monografia lingüística de Vallcebre’. És el títol del llibre que han escrit el bibliògraf berguedà Ramon Felipó i la filòloga catalana Maria Pilar Perea, professora de la Universitat de Barcelona.

Ramon Felipó s’ha encarregat de l’estudi biogràfic de la figura de l’autor, i Perea ha fet un estudi filològic analitzant el treball que va fer Grandia a principi del segle XX.

L’obra recupera la tesi doctoral de mossèn Maria Grandia, fill de Vallcebre (Vallcebre, 1865 – Madrid, 1929), que va redescobrir Ramon Felipó. Una tesi escrita l’any 1907 i basada en els trets dialectals de Vallcebre en aquella època. Fa un estudi del parlar d’aquesta zona de l’alt Berguedà.
Mossèn Marià Grandia i Soler era gramàtic, va escriure diversos llibres sobre gramàtica, etimologia i fonètica, no només de la llengua catalana sinó també de llatí, grec i hebreu. També va ser vicepresident del Congrés Internacional de la Llengua Catalana de l’any 1906. Una vida i obra “destacada”, segons Felipó, malgrat sigui una figura poc coneguda i estudiada al Berguedà.

Ara, es poden conèixer més detalls de la vida i de la importància de l’obra de mossèn Marià Grandia gràcies a aquest llibre ‘Notes Biogràfiques de Marià Grandia i Soler i la seva Monografia lingüística de Vallcebre’ editat per Llibres de l’Índex i que ja es troba a la venda.

Es presentarà aquest dissabte, 25 d’octubre a les 5 de la tarda al Local Social de Vallcebre. Hi intervindran els autors, Ramon Felipó i Maria Pilar Perea.

Llibre Marià Grandia Maria Pilar Perea Mossèn Grandia Ramon Felipó Trets dialectals de Vallcebre

Estic amb tu

Comentaris