El Berguedà tanca el recompte poble a poble amb 20.357 vots

Resposta massiva a la consulta del 9-N, també al Berguedà. A la comarca han votat un total de 20.357 persones i el sí-sí ha guanyat amb més del 91% dels vots. A AquíBerguedà.cat hem fet el recompte i pots consultar els resultats municipi a municipi.

A Berga ciutat, han votat 7.718 persones. Segons l’Ajuntament de Berga, representa aproximadament un 56% del conjunt de votants, tot i que en aquesta ocasió es fa complicat comptabilitzar perquè no hi havia un cens inicial. D’aquestes, 7.148 van votar pel sí-sí. 213 es van pronunciar pel sí-no. Hi va haver 38 paperetes amb un sí a la primera pregunta i la segona en blanc. 104 vots pel no. 43 en blanc, i 172 de l’opció altres.

L’alcalde de Berga i delegat del Govern a la Catalunya central, Juli Gendrau, s’ha mostrat satisfet amb els resultats, assegurant que cal mirar més enllà: “El dia d’ahir va ser molt emocionant, i ens hem de sentir molt orgullosos de la nostra gent. No hi va haver cap incident, els voluntaris i voluntàries van fer una tasca impecable que s’ha de valorar i agrair molt, així com també la participació i implicació de la ciutadania” ha afirmat. En la mateixa línia, ha parlat per Ràdio Berga Jaume Duran, portaveu de l’ANC de Berga, que ha qualificat la jornada “d’èxit”. “La resposta de participació va ser molt bona”, ha dit.

Una jornada històrica que es va viure sense incidents, va ser cívica i festiva, amb cues en alguns punts de votació però que es feien de gust, transmetent emoció, cares d’il·lusió i sentiments a flor de pell. Joves i grans van respondre a la crida i malgrat la convocatòria la suspengués en dues ocasions el Tribunal Constitucional i el president del govern de l’estat, Mariano Rajoy, la consideri antidemocràtica, marcarà un abans i un després. No era una consulta vinculant però a partir d’aquest procés el poble espera i caldrà que els polítics actuïn, i és que a tot Catalunya, 2.305.000 persones van acudir a les urnes per pronunciar-se sobre el futur polític de Catalunya. I el sí-sí ha guanyat amb un 81% dels vots.

15 dies per votar a les delegacions del Govern

Pel recompte total caldrà esperar uns dies perquè per una banda s’han de comptabilitzar els vots que arriben de l’estranger, i per altra banda encara hi ha quinze dies per votar a les delegacions que el govern de la Generalitat té repartides per Catalunya. Catalans que ahir no van poder anar a votar o altres que ho van fer però amb el DNI caducat i per tant no els van deixar introduir la papereta a l’urna (només es podia votar amb aquest document, cap altra) tenen uns dies per fer-ho. Els berguedans tenen a Manresa el punt més proper, i també es pot anar a Vic.

Catalans a l’estranger

Els catalans que viuen o estan temporalment a l’estranger van poder votar ahir, i de fet ho van fer massivament als 19 punts internacionals. En algunes ciutats es van formar cues considerables als punts de votació, per exemple gran afluència a Londres, París, Brussel·les o Milà. També a Andorra. I es va poder votar a molts d’altres països, entre d’altres Nova York, Sidney i Tòquio. Van ser diversos els berguedans escampats pel món que van participar a la consulta sobre el futur polític de Catalunya i van votar des de la distància.

Un exemple –a la fodavidcussatoquiotografia– és David Cussà, de Berga, que va votar des de Tòquio (Japó), on està establert durant uns mesos per motius de feina.