Gironella celebra 25 anys del tast de blat de moro escairat

El tast de blat de moro escairat, l’acte central de la Fira de la Puríssima de Gironella, celebra el 25è aniversari de la recuperació d’aquest plat per part del xef berguedà Miquel Márquez, que el va batejar com a Plat de la Pau. Des de llavors, cada 8 de desembre ha estat protagonista a la fira nadalenca, d’artesania i tradició que es fa a Gironella, i on no hi pot faltar tastar un plat en què hi col·laboren els cansaladers de la vila i en què fins fa dos anys Miquel Márquez en duia la batuta. L’any passat ja va decidir passar el relleu a altres cuiners de la comarca i la primera va ser la seva filla Isabel Márquez. Enguany, el cuiner que presidirà l’elaboració i el tast serà el xef del restaurant La Cabana de Berga, Jordi Badia.

Fira de la Puríssima 2013 (1)El tast es farà el dilluns 8 de desembre, dia de la Puríssima, a 2/4 de 12 del migdia a la Placeta. A més durant tota la jornada i el cap de setmana del 6 i el 7 diversos restaurants de Gironella oferiran un menú especial de blat de moro escairat.

L’aposta d’incorporar el tast del blat de moro a la Fira de la Puríssima va ser “un gran encert”, segons ha dit a Ràdio Berga i a AquíBerguedà.cat la regidora de Fires i Festes de Gironella, Maria Àngels Sallés, ja que “la nostra fira ha tingut molt més ressò”. Se’n cuinen molts quilos, per a entre 2.500 i 3.000 racions de blat de moro escairat.

Artesania i propostes paral·leles

La Fira de la Puríssima aplegarà artesans i parades nadalenques, així com un ampli ventall de propostes: esmorzar de fira, concurs d’allioli de codony, concurs de fotografia digital i juvenil, concurs de selfies, trobada de gegants i grallers, concurs de pessebres, concurs de garrofes, trobada d’intercanvi de plaques de cava, exhibicions del gimnàs Sabs i cantada de nadales a càrrec de la coral infantil Les Veus de Gironella, i exposició de fotografia ‘L’escudella de blat de moro escairat’. Consulta els actes (gironella.cat).

Fira de la Puríssima 2013 (3)Fira de la Puríssima 2013 (7)Fira de la Puríssima 2013 (11)Fira de la Puríssima 2013 (9)

FOTOS: Diferents activitats de la Fira de la Puríssima de Gironella. AUTOR: Ricard Codina

 

 

X