Berga, Societat

L’hospital de Berga ingressa més pacients que la mitjana catalana

L’hospital de Berga ingressa més pacients que la mitjana catalana

L’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga és un dels hospitals de la xarxa pública de Catalunya que es troba per sota dels estàndards d’eficiència, segons un llistat fet públic per la Generalitat, tal com us explicàvem fa unes setmanes. Però segons ha volgut puntualitzar a Ràdio Berga i a AquíBerguedà el seu gerent, Enric Ballabriga, l’hospital berguedà suspèn en nombre d’ingressos de malalts: se’n fan més dels que el departament de Salut creu necessaris. Aquest és el punt dèbil de l’hospital de Berga, ha dit, basant-nos en l’informe de la Central de Resultats 2013 de l’Agència de Qualitat i Avaluació del Sistema Sanitari de Catalunya (AQuAS) del departament de Salut, que analitza diferents indicadors.

Són paràmetres, segons el departament de Salut, que no tenen a veure amb l’assistència que ofereixen sinó d’aspectes més tècnics. Així s’entén, per exemple, que el Sant Bernabé no superi la mitjana fixada per Salut però en canvi ocupi una bona posició en el rànquing si ens basem en l’opinió dels pacients (7,6 pel que fa la gestió d’urgències, igual que la mitjana catalana). Segons el gerent de l’hospital de Berga, el doctor Enric Ballabriga, “les enquestes de satisfacció són bones. La percepció que té el nostre usuari està com la mitjana de Catalunya”. Ha volgut deixar clar que “la qualitat de l’assistència és bona”. Però el centre suspèn en nombre d’ingressos hospitalaris.

L’hospital de Berga ingressa més pacients que la mitjana de Catalunya en determinades patologies: angina de pit, complicacions de la diabetis, hipertensió, asma, i entre d’altres, insuficiència cardíaca congestiva. “Aquest és el nostre punt dèbil”, ressalta Ballabriga. “És l’indicador que ens fa estar a la cua i sí, hem de millorar”. A partir d’aquí, ha dit, cal analitzar bé les causes de per què passa això intentar millorar-ho. Ell n’ha donat algunes pistes: “tenim una població dispersa que a vegades ens pot fer optar per un ingrés i no per fer tornar el pacient al cap de dos dies; també tenim factors socioeconòmics que aconsellen ingressar perquè hi ha gent gran sense cuidadors a casa; i per exemple també tenim manca d’infraestructures com ara hospital de dia a urgències”.

Aquesta informació pot servir per imposar objectius de millora als centres amb pitjors resultats de cara a propers contractes d’activitat del Catsalut.

Fins a un 5% del pressupost dependrà de l’assoliment d’objectius “que encara no s’han fixat”, ha volgut deixar clar Ballabriga, “i no seran retroactius, de moment no se’ns retalla pressupost”.

Enric Ballabriga Hospital de Berga Hospital Sant Bernabé Ingressos hospitalaris

Comentaris