El consens pels pressupostos que defensava CiU no acaba plasmant-se al plenari de Berga

El consens amb els grups de l’oposició que l’equip de govern de Berga (CiU) defensava haver aconseguit en els pressupostos d’enguany, no va traduir-se ahir en unanimitat al ple de Berga. El pressupost local per al 2015 va acabar aprovant-se, en el plenari d’aquest dijous, amb els nou vots a favor de Convergència i Unió (CiU), que té majoria absoluta; i amb els vuit en contra de la resta de regidors dels partits de l’oposició.

Ja se sabia que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) presentava uns comptes alternatius, però al final el grup no adscrit i el Partit Popular (PP), que havien aportat propostes al document el passat mes de gener, també van votar en contra dels pressupostos de l’equip de govern.

Es tracta d’uns comptes en què es contemplen més de 14 milions d’ingressos i 12,4 milions de despeses. Amb una inversió que puja 4,4 milions, encara que en bona part aquest capítol depèn de les subvencions que han d’arribar de terceres administracions.

Una de les novetats que presenta el pressupost de 2015 és la incorporació als comptes municipals dels pressupostos dels patronats de l’Escola de Música, l’Escola Bressol i el Patronat de la Patum. Aquesta integració es faria, segons l’alcalde de CiU, per “agilitzar” la gestió econòmica i administrativa dels ens. Però també implicaria l’increment dels ingressos ordinaris; fet que faria reduir els ratis d’endeutament ja que els patronats no sumen deute.

Sílvia Salvador, regidora d’Economia de Berga, ha assegurat que el rati d’endeutament d’aquest pressupost estaria previst que es reduís respecte el 2014, en més d’un 30%. El deute quedaria situat, segons les previsions del consistori, en 12,9 milions d’euros, una reducció d’1,4 milions d’euros tenint en compte les dades actuals. Els comptes del 2014 es tanquen amb un deute de 14,3 milions d’euros.

Augment dels ingressos

L’adhesió als pressupostos de l’Escola de Música de Berga i de l’Escola Bressol, així com del Patronat de la Patum, també causaria un augment dels ingressos. Aquesta integració de patronats i la modificació de l’Impost de Béns Immobles (IBI), que es va aprovar a final d’any a proposta de la CUP, provocarien un augment dels ingressos d’un 8%.

Precisament en relació a l’Escola de Música i a l’Escola Bressol, Sílvia Salvador, regidora d’Economia de l’Ajuntament de Berga, va tenir una picabaralla dialèctica amb membres del grup no adscrit Impuls, que demanaven una major inversió en aquests centres. “Per a què l’esforç per a la continuïtat d’aquests centres no l’hagin de fer els pares amb el pagament de les quotes, xifres que hi ha famílies que no es poden permetre”, ha puntualitzat Ramon Camps, membre d’Impuls.

Millores urbanístiques i Queralt en les inversions

El capítol d’inversions previstes per aquest 2015 és de 4,4 milions d’euros. El govern de Berga ha aprovat així uns pressupostos en què les inversions augmenten el 57,81% respecte el 2014. La inversió més important que consta en aquests pressupostos, uns 2,5 milions d’euros, és en relació a l’ampliació i eliminació de nutrients de l’estació depuradora de Berga, una actuació que subvencionarà la Diputació de Barcelona i en què, a més, hi intervé el Consell Comarcal del Berguedà. Al pressupost, això sí, es contemplen també diverses inversions en matèria de millora de la via pública. Es destaca una aposta per la millora de la pujada de la plaça de Sant Pere, juntament amb una millora de la barana de pedra d’aquesta cèntrica plaça, així com així una actuació a les escales de Sant Francesc o a l’enllumenat del polígon de la Valldan.

Una de les inversions més destacades prevista als comptes del consistori per enguany: la portada d’aigua a Queralt i d’altres millores al santuari. Una actuació que, a més d’un any vista del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt buscarien donar volada turística al santuari.