L’Escola Municipal de Música de Berga comença a treballar en el VI Projecte Simfònic

L’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) ha començat a treballar ja en el VI Projecte Simfònic.

Es tracta d’un projecte, de caràcter transversal, que es caracteritza per aglutinar totes les seccions instrumentals de l’escola amb l’objectiu de formar una orquestra simfònica que culminarà en el Concert Simfònic que enguany es farà el diumenge 19 d’abril al Teatre Municipal de Berga. Aquest projecte té un caràcter temporal i els treballs es concentren en tres mesos en què es faran diversos assaigs repartits en diferents caps de setmana.

Enguany, després de 5 anys amb Lluís Caballeria com a director convidat, s’inicia una nova etapa sota la direcció d’Oleguer Aymamí i la col·laboració com a concertino convidada de la violinista berguedana Alba Roca. Gràcies a la col·laboració de l’APA de l’EMMB, el projecte permet que l’alumnat de l’escola treballi amb músics de gran experiència i pugui ampliar la seva perspectiva musical amb un projecte que els permet tocar a la gran formació orquestral, l’orquestra simfònica. Ho ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, Josep Comellas, el cap d’estudis de l’escola de música berguedana.

Des de l’EMMB cada vegada que es presenten els projectes simfònic organitzats per la mateixa escola, destaquen que el principal objectiu d’aquesta activitat extraordinària és oferir la possibilitat que l’alumnat pugui complementar la seva educació musical amb l’experiència de formar part d’una orquestra simfònica. En aquesta mateixa línia, també expliquen que és una activitat d’escola per la quantitat d’especialitats instrumentals que mou i per la col·laboració de bona part del professorat, sigui col·laborant ens els assaigs de tutti o en els de seccions, o bé treballant a l’assignatura d’instrument el repertori del projecte simfònic.

L’elecció del repertori dels projectes simfònics respon a una idea: que a través de la pràctica, els participants puguin conèixer diferents gèneres, formes musicals, compositors i estils. Aquesta volguda diversitat ha servit fins ara per interpretar obres del classicisme, romanticisme i del segle XX, sense oblidar la inclusió d’alguna peça que permeti un tast de músiques simfòniques d’àmbits que no són allò que comunament s’entén com a música ‘clàssica’: bandes sonores, jazz, música tradicional i popular. El projecte simfònic continua en aquesta línia i les partitures seleccionades permetran aproximar-se a l’estil barroc a través de les músiques de dos grans músics d’aquest període – Georg Friedrich Händel i Johann Sebastian Bach –, tastar el tango i mostrar l’èpica present a les partitures de John Williams, un dels grans compositors de bandes sonores de ‘blockbusters’.

El nucli del projecte d’enguany serà l’estil barroc

El nucli del sisè projecte simfònic serà entorn a l’estil barroc. Aquest repertori, segons l’EMMB, servirà per a tocar unes partitures interessants tant pels compositors com per la varietat de gèneres, formes i textures de la música instrumental del barroc (suite, preludi, fuga, coral, etc.). Així, aquesta tria també aproparà als i les participants a la interpretació amb criteris històrics. L’elecció d’Oleguer Aymamí com director del projecte simfònic d’aquest curs brindava a l’EMMB una bona oportunitat per complementar la formació de l’alumnat en aquest tipus d’interpretació ja que l’Oleguer és una persona amb una sòlida formació i experiència tant com a director com a instrumentista en l’àmbit de la música antiga. A més a més, aquesta aproximació a la interpretació amb criteris històrics, també es complementarà amb un seguit d’assaigs de seccions a càrrec de les aportacions de l’Alba Roca (professora convidada) i la Marisa Badia (professora de l’EMMB de traverso).

Aquest projecte també inclou en el seu repertori obres d’un nivell mitjà bàsic. Aquesta secció del repertori, iniciada el curs passat, té l’objectiu de facilitar la participació en aquest projecte a l’alumnat dels primers cursos de nivell mitjà i, en determinades especialitats, de finals de nivell elemental. El repertori triat per aquesta ocasió per a fer aquest primer tast simfònic són un arranjament d’una de les simfonies més populars d’Antonin Dvořák i una suite de peces de Dmitri Kabalevski, un compositor rus d’època soviètica amb un ampli repertori en música per a infants i joves.