El primer pas per a desencallar administrativament el Parc de la Natura de Berga està previst per aquest 2015

La modificació del planejament urbanístic que ha de donar seguretat jurídica per desenvolupar el projecte del Parc de la Natura de Berga s’inclou ja en els pressupostos de l’Ajuntament de Berga, per enguany. En total són 40.000 euros d’una subvenció de la Diputació de Barcelona, que es destinaran a aquesta tramitació administrativa que és essencial per al projecte.

Mentrestant, l’impulsor privat de la iniciativa, l’empresari Joan Barniol de Berga Resort, ha assegurat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, que si el tràmit no es fa “aviat”, la seva aposta serà desenvolupar finalment la idea fora de la comarca. Barniol ha deixat palès que la seva sensació és que l’equip de govern de Berga (CiU) no ha fet prou en les dues darreres legislatures per a què la situació es desencallés abans. “Hi ha almenys dos terrenys, a la província de Girona i a la de Tarragona, en què ara mateix podria  desenvolupar el Parc de la Natura”, ha remarcat. Per aquest motiu, però, ha insistit que “si es vol que es faci a Berga, l’ideal és que es mogui fitxa abans de les eleccions”. Sinó, com a promotor privat, ha dit que en parlarà “amb qui calgui”.

Projecte estratègic per a la Generalitat

També en una conversa amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, l’alcalde Juli Gendrau, ha volgut deixar clar que sí que s’ha treballat al respecte. “Vam aconseguir una subvenció per poder fer un estudi de viabilitat del parc, vam tenir la visita d’uns emprenedors francesos que tenen parcs temàtics molt potents al seu país. L’Ajuntament hi ha fet molt, fins i tot vam fer una aportació de diners per aquest estudi”, ha recordat.

Ha afegit que la Generalitat considera el Parc de la Natura a Berga un projecte estratègic de país.

Enguany hi ha prevista la contractació que farà possible la modificació d’aquest planejament urbanístic, per valor d’uns 40.000 euros. “La modificació del planejament aporta la seguretat jurídica que el promotor privat necessita i després dependrà d’ell”, ha assegurat Juli Gendrau. És el promotor privat, segons l’Ajuntament de Berga, qui haurà d’aportar a continuació un pla de negocis.

Un cop fets aquests passos, es podran estudiar fòrmules de col·laboració público-privades, però també s’hauran de resoldre d’altres aspectes encara pendents com establir la propietat de cadascun dels terrenys en què es vol tirar endavant la iniciativa. Sigui com sigui, diu l’alcalde, el primer tràmit – que és el que dóna seguretat jurídica a l’empresari – per desencallar d’entrada el projecte i poder presentar un primer pla de negocis, s’haurà realitzat enguany.

L’emprenedor berguedà, que va tenir la idea fa 22 anys, ha exposat que la importància de la proposta rau precisament en el seu pes econòmic: “Estimem que el parc tindria unes 500.000 visites l’any, i donaria 100 llocs de treball directe i 200 d’indirecte”, ha comptabilitzat. Aquest, de fet, és un vell projecte que Barniol, empresari de Berga Resort, va començar a impulsar fa dues dècades però que, de moment, no ha passat del paper a la realitat.

L’any 2005 l’Ajuntament, llavors governat per PSC i ERC, va fer una modificació al POUM per incloure-hi el Parc de la Natura, un tràmit que una sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) del juliol de 2010 va tombar.

A partir d’aquí, com explica el mateix alcalde Juli Gendrau, s’obrien noves vies, des de la possibilitat d’un pla especial a la d’un pla director. Finalment, el pressupost d’enguany inclou la contractació per a la modificació del planejament urbanístic en aquesta àrea, que ha de donar seguretat jurídica a la iniciativa.

El setembre del 2013, la Generalitat de Catalunya en veu del seu conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, considerava el Parc de la Natura de Berga un projecte estratègic de país.

Possible conveni amb el zoo de Barcelona

Al respecte del pla de la Natura de Berga, i en la visita que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va fer a la ciutat aquest mes de febrer, Juli Gendrau, ha dit que es va parlar de diferents convenis entre Barcelona i Berga, un dels quals seria a l’entorn d’una possible col·laboració del zoo de la ciutat de Barcelona amb aquest Parc de la Natura. Una proposta que, donat que el Parc de la Natura es encara un projecte sobre el paper, caldria estudiar en profunditat.

Inicialment la inversió, que es calculava que es necessitava per materialitzar el projecte de construcció del Parc de la Natura a Berga, era d’uns 25 milions d’euros.  El parc, iniciativa de l’empresari Joan Barniol a través de la societat Cim d’Estela, es faria en un espai de 100 hectàrees a l’àrea de Mas d’en Bosch, al sud de la ciutat i a prop del recinte de Berga Resort.