Berga acull al març la segona donació de plasma, a l’Hotel d’Entitats

El Banc de Sang i Teixits organitza, aquest mes de març, la segona donació de plasma a Berga. S’hi han interessat ja unes 35 persones, d’entre les quals caldrà fer-ne una selecció, fins a escollir-ne 7 o 8, perquè l’extracció de plasma és un procés específic, que requereix maquinària especial. Khaled Khatib, coordinador del Banc de Sang i Teixits de la Catalunya Central s’ha mostrat, de fet, content amb la predisposició dels berguedans i la bona acceptació que va tenir ja al desembre la primera donació de plasma. Motiu pel qual, assegura, s’ha pogut repetir aquesta experiència a la comarca.

Una donació de plasma és molt semblant a una donació de sang normal. Es fa, això sí, amb una màquina específica. I la diferència és que, a mesura que la sang surt de les venes del donant, una màquina en separa els diferents components, reté el plasma i retorna al donant els glòbuls vermells, les plaquetes i els glòbuls blancs. Per aquest motiu, la donació s’ha hagut d’acotar.

El procés per donar plasma, això sí, és el mateix que per donar sang: respondre un qüestionari, una entrevista mèdica, fer la donació –que és més llarga, d’uns trenta minuts– i refrigeri per recuperar líquids.

El dimecres 4 de març i el dijous 5, els responsables del Banc de Sang i Teixits seran  al Centre Cívic (Hotel d’Entitats), per a recollir també donacions de sang. Es podrà donar sang, tant dimecres com dijous, de 4 de la tarda a 8 del vespre; i de cara a dijous, el Banc de Sang i Teixits s’haurà posat ja en contacte telefònicament amb els 7 o 8 escollits, d’entre la trentena de persones que han mostrat prèviament la voluntat de donar plasma per tal de que ho puguin fer aquell dia.

Projecte a Casserres

Paral·lelament, el Banc de Sang i Teixits farà també una xerrada als alumnes de i de primària de l’escola Princesa Làscaris de Casserres, dins d’un projecte escolar dirigit a conscienciar als infants de la importància de les donacions de sang i pensat també per a què els petits impliquin a pares i familiars. Durant el març, per tant, els nens i nenes de Casserres treballaran a classe diferents aspectes relacionats amb la sang i el paper del Banc de Sang i Teixits, i crearan un logo o un eslògan pensat per a incorporar-lo en la campanya d’acapte de sang.

Khaled Khatib ha explicat que és important poder transmetre la tasca del Banc de Sang i Teixits a infants i joves, i ha animat a d’altres centres escolars a afegir-se a la iniciativa. “Estem oberts a fer-ho a més escoles”, ha remarcat.

X