El Patronat de la Patum col·labora en la publicació de quatre llibres l’últim any

El Patronat Municipal de la Patum ha col·laborat en la publicació de fins a quatre llibres durant el 2014. Continuant en la línia de participar en tot allò que suposi una promoció i difusió de la Patum en concret i de la cultura popular i tradicional catalana en general, el passat 2014 el Patronat Municipal de la Patum va col·laborar aportant material i diversos tipus de continguts en quatre publicacions d’arreu del territori que han exposat i divulgat diferents aspectes relacionats amb la Patum i el context festiu català general.

llibre 4La primera d’aquestes publicacions en veure la llum, al mes de maig, va ser el ‘Calendari de festes amb pirotècnia’, un llibre de Manel Carrera i Escudé, publicat per Botarga Produccions, que fa un recull exhaustiu de les celebracions festives de les terres de parla catalana que utilitzen la combustió de pólvora en algun moment de la seva seqüència ritual. Per una banda, vol donar a conèixer l’extraordinària riquesa i diversitat de celebracions festives que tenen la pirotècnia com a protagonista i els diferents usos -religiosos i profans- que se li donen. Per l’altra, pretén mostrar la bellesa plàstica que les guspires i el tro tenen quan s’utilitzen en contextos festius. I finalment, vol reivindicar, en una època de prohibicions i reglamentacions en l’ús de la pirotècnia, el valor patrimonial de totes aquestes expressions festives

 

llibre 3El mes d’octubre es va publicar ‘La dona i l’economia en el món casteller. III Simposi Casteller. Valls, 26 d’octubre de 2013’. Aquest treball, obra de diversos autors, publicada per Cossetània Edicions, recull les ponències que es van presentar al tercer Simposi Casteller, i condensa reflexions sobre els valors d’aquesta manifestació com a part del patrimoni immaterial universal, alhora que presenta notables aportacions sobre com el món de l’art l’ha visualitzada al llarg de la història. El gruix de les anàlisis expliquen el paper que la dona ha tingut en l’univers casteller, així com els nous reptes plantejats per al seu finançament. Per tal de comparar aquests dos elements amb altres formes d’expressió cultural reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial, al simposi també es van analitzar els dos fets en l’àmbit patumaire.

Un anàlisi que, en aquest cas, va anar a càrrec de l’historiador berguedà i Gerent del Patronat Municipal de la Patum, Albert Rumbo.

llibre 1El tercer treball, ‘El diables és català’, de Sylvia Lagarda-Mata, es va publicar al mes de novembre. En aquest treball, l’autora ha decidit plasmar en un llibre tots els aspectes relacionats amb el diable a Catalunya, des de les més de 70 maneres d’anomenar-lo popularment als indrets geogràfics que hi fan referència, el prestigi que va tenir durant l’Edat Mitjana, el manual català per fer exorcismes, els diables festius… Amb un to desenfadat, l’autora explica el marc general cristià en què neix el dimoni, la psicologia del diable, la descripció de l’infern i els indrets per on s’hi pot accedir també són objecte d’estudi per a Lagarda-Mata, fins que arriba a descriure com es percep popularment el maligne a Catalunya. Les referències a la Patum i els seus Diables també són un element a remarcar en aquest treball.

 

llibre 2Finalment, el dia 20 de novembre es va presentar al Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí el llibre ‘Cada dia és festa’, de Bienve Moya, una descripció de la cultura festiva catalana on l’autor ressegueix el món festiu del país, sovint desconegut per al públic ampli, i reflexiona sobre el sentit de la festa en la societat, els motius de la seva existència i de la seva perdurabilitat. A més del funcionament de cada festa, la localitat i els seus elements propis, se n’explica l’origen i el perquè. Si es tracta de venerar un sant, es fa saber de què és patró i quina és la seva llegenda, mentre que si es tracta d’una qüestió agrícola, es remet al calendari i a la seva història. A més de la col·laboració del Patronat, el llibre compta amb una imatge dels Plens a la portada obra de la fotògrafa berguedana Janina Vilana.

El llibre s’estructura en forma de ‘menú estacional’. Es comença amb el ‘primer plat’, l’hivern, amb les festivitats nadalenques corresponents al mes de desembre, i s’arriba a les ‘postres’, a la tardor, amb les festes de setembre, octubre i novembre. Cada ‘plat’ palesa la diversitat dels països de parla catalana, des de l’àrea prepirinenca fins al sud d’Alacant. ‘Cada dia és festa’, tal com comenta l’autor, ‘té la pretensió de mostrar, en una panoràmica prou àmplia, el ric paisatge actual de la festa popular catalana.

A banda d’aquestes col·laboracions, al llarg de l’any 2014 el Patronat Municipal de la Patum ha col·laborat també en múltiples publicacions a través de la xarxa i ha propiciat la reedició del llibre ‘Patum!’, el passat mes de desembre.