La Pobla de Lillet farà aquesta primavera els treballs inicials d’adequació del Xalet del Catllaràs

L’Ajuntament de la Pobla de Lillet està pendent d’un informe tècnic per poder adjudicar les obres que preveu fer aquesta primavera al Xalet del Catllaràs. El consistori ha rebut una subvenció de 53.000 euros d’una partida dedicada a edificis singulars de la Diputació de Barcelona i els serveis tècnics del municipi elaboren ara un document en què s’estudia a què es podrien dedicar aquests diners que desencallarien l’inici d’unes obres molt necessàries a una edificació que ha restat oblidada i sense ús durant anys.

La Pobla de Lillet és un dels municipis amb més emprenta gaudiniana i en són bona prova els Jardins Artigas, que es van restaurar l’any 1992. Però el Xalet de Catllaràs, que durant un temps fins i tot va ser casa de colònies, s’ha mantingut com a assignatura pendent fins ara. La dura climatologia de la zona i diverses bretolades han fet malmetre l’edifici. Han desaparegut els porticons de les finestres i, fins i tot, han arribat a entrar a l’immoble i cremar part de l’interior. De fet, l’Ajuntament de la Pobla de Lillet ha arribat a calcular que per a fer-hi una actuació completa, caldria una inversió de 400.000 euros, una xifra molt superior a la que de moment es disposa. És precisament per aquest motiu que s’està fent un minuciós estudi de quines són les necessitats més urgents per poder procedir a l’adjudicació de les obres, que començarien aquesta primavera.

D’entrada el consistori compta encara en poder iniciar-les aquest mes de març, dins del termini que s’havien establert a principi d’any, però la necessitat d’un informe detallat per tal d’aprofitar “de la millor manera possible” els 53.000 euros de la subvenció, poden endarrerir unes setmanes l’inici dels treballs que, de moment, estan pendents d’adjudicar. L’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, de fet, ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà que continua amb la voluntat de capgirar la situació d’abandonament del xalet i “convertir l’edifici en un centre d’interpretació de la natura i de l’antiga activitat minera” de la Serra del Catllaràs. Encara que, de moment, l’actuació s’haurà de limitar a les possibilitats que donin aquests diners.

Tot apunta així que la subvenció de la Diputació servirà per retornar l’escala del xalet al seu estat original, tal i com era abans de la modificació del 1971, i per recuperar algun tancament de l’edifici. L’alcalde havia explicat ja enguany, de fet, que l’actuació més urgent seria la de restaurar la teulada, però que l’import disponible “no és suficient”. De manera que d’iniciar-se les obres en aquest punt de l’edifici, quedarien a mig fer per falta de finançament. Més endavant es podria accedir a una altra subvenció provinent del programa Leader, l’import del qual es desconeix, que no obstant tampoc seria suficient en inici per arribar a la restauració completa del monument.

Un xalet amb molta història

L’any 1903 l’empresa Asland va proposar a Eusebi Güell -que aleshores era el propietari de gairebé totes les terres de la vall de Lillet- la construcció d’un xalet-refugi per albergar els tècnics de les mines del Catllaràs. Güell va encarregar el projecte al seu arquitecte de confiança, Antoni Gaudí.

El xalet de Catllaràs pertany a un dels millors moments constructius de l’arquitecte, però ha restat en l’oblit de moltes persones pel fet de trobar-se situat a molts quilometres de Barcelona i al mig del bosc.