Telefónica ha començat aquesta setmana a estendre la xarxa de la fibra òptica al nucli urbà de Berga

La companyia Telefónica ha iniciat aquesta setmana els treballs d’estesa de cable previstos per estendre la xarxa de fibra òptica al nucli urbà de Berga. Ho informava aquest dijous a darrera hora del vespre l’alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, a través d’una piulada a les xarxes socials. D’aquesta manera, doncs, la banda ampla amb fibra òptica, que oferirà una velocitat de connexió d’entrada de 100 megues, ha començat a instal·lar-se a la capital de comarca. Segons fonts de la companyia Telefónica, consultades per aquesta emissora, els particulars i les petites i mitjanes empreses la podran estrenar entre les últimes setmanes de primavera i les primeres d’estiu, depenent de la zona de Berga des d’on es vulgui el servei, ja que aquesta connexió s’implantarà en diferents fases per la ciutat.

La banda ampla amb fibra òptica dóna una major velocitat de connexió que permet navegar de forma molt més ràpida per Internet, de la mateixa manera que permet tenir més aparells connectats a la xarxa sense perdre velocitat. D’aquesta forma, la nova connexió suposarà un avantatge pels particulars però, sobretot, per les empreses petites i mitjanes que hi podran accedir. L’alcalde Juli Gendrau ha dit a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat que aquest és “un valor afegit” per aquests negocis que milloraran en competitivitat.

Gendrau també ha relatat que si bé es faran obres als carrers, aquestes no seran especialment aparatoses. Una major part de la feina afectarà cablatges subterranis  o aeris i l’edifici de serveis que té la companyia Telefónica, que se situa a la Ronda Moreta.

 Connexió per ones al polígon de la Valldan

On no arribarà la fibra òptica, no tal i com la coneixem és al polígon de la Valldan. Allà el que s’oferirà serà un servei “similar” per ones de radiofreqüència a un preu més baix i, segons assegura, el batlle Gendrau a una velocitat que, per les necessitats actuals de les empreses del polígon, no hauria de tenir res a envejar a la de cable. “La instal·lació garantirà unes condicions molt semblants a les de la fibra òptica però a un preu més econòmic”, ha dit Gendrau. La idea és, de fet, que hi puguin arribar 100 megues a través de les ones, emetent des de la Figuerassa. L’Associació de Propietaris del Polígon de la Valldan ha de valorar la proposta; però Juli Gendrau ha defensat que “la capacitat que se’ls oferirà és d’entre 100 i 300 megabytes simètrics, que van de pujada a baixada; això vol dir que, per l’activitat actual, els garantirà una bona connexió i a més a un preu competitiu”. Caldrà estendre, això sí, el cable de fibra òptica des de la rotonda de l’entrada sud de Berga fins a la que hi ha situada a l’entrada del polígon. L’obra ja va ser adjudicada l’octubre del 2014 a l’empresa Xarxa Oberta de Catalunya (XOC) per un import de 418.000 euros.

Juli Gendrau ha recordat, a més, que com que finalment s’ha optat pel sistema d’ones o també anomenat “de fibra òptica virtual”, l’Ajuntament no haurà d’invertir els 388.760 euros previstos per fer arribar el cablatge fins a les empreses i es destinarà una partida important a fer millores de l’enllumenat i també a solucionar d’altres qüestions viàries de la zona industrial.

FOTO: Primers treballs d’estesa de fibra òptica a la ciutat. AUTOR: Juli Gendrau/Twitter

X