Plaques Solars Tecniber

Gironella, Societat

Gironella completa el mapa bibliotecari al Berguedà

Gironella completa el mapa bibliotecari al Berguedà

Amb la inauguració de la nova Biblioteca de Gironella, coincidint amb la Fira de Sant Josep, s’ha tancat la previsió del mapa bibliotecari al Berguedà per a municipis més grans de 5.000 habitants. El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l’alcalde de Gironella, David Font; i el delegat de la Generalitat a la Catalunya Central i alcalde de Berga, Juli Gendrau; van compartir aquest dissabte amb la ciutadania – tot i la pluja – l’estrena d’aquest esperat equipament. Fins a 150 persones van voler assistir així a la inauguració d’una biblioteca llargament reivindicada a la vila.

DSC05690 (Medium)En el torn de parlaments, David Font va ser el primer en mostrar els assistents un carnet de la biblioteca, tot convidant  als gironellencs i gironellenques a aprofitar “una nova etapa d’oportunitats” amb l’obertura d’un equipament que vol ser “un nou punt central per a la vida cultural” del municipi. Font, de fet, va ser elogiat pel delegat de la Generalitat a la Catalunya central i alcalde de Berga, Juli Gendrau, que va voler recordar que instal·lacions com la nova biblioteca “són equipaments culturals que la comarca necessita, que creen cohesió social”.

Gendrau va parlar “d’un eix Berga, Gironella i Puig-reig amb 3 biblioteques molt ben dinamitzades per les persones que ho porten”. Convençut que “això anirà bé”, va afegir.

Pel que fa el president de la Diputació de Barcelona, Esteve va felicitar l’Ajuntament per “posar la cultura al capdavant de les seves prioritats”.  I, com no podia ser d’una altra manera, també va dirigir unes paraules als assistents el director de la biblioteca, Francesc Puig, que  va remarcar que aquesta instal·lació ha d’esdevenir “un dels pols més importants de la vila a partir d’ara”.

Una superfície útil de 972 metres quadrats amb 8.300 documents

DSC05605 (Medium)La Biblioteca de Gironella, que formarà part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, s’ubica en un edifici de nova construcció -signat per l’arquitecte Marc Alemany- que té una superfície útil de 972 metres quadrats repartits en planta baixa i planta pis. La planta baixa consta de la zona d’acollida, la de revistes i premsa diària, la zona infantil, l’espai de suport, l’espai de formació i la sala polivalent. En la planta pis es troba la zona de fons general i la zona de treball intern.

L’equipament ofereix un fons de 8.300 documents, entre els quals hi ha 7.400 llibres, 870 documents audiovisuals i 57 subscripcions a diaris i revistes. La nova biblioteca també ofereix el préstec d’autoservei, basat en la tecnologia RFID, que permet major autonomia de l’usuari a l’hora d’agafar o retornar documents.

Per a la seva posada en marxa, la Diputació de Barcelona ha aportat uns 820.600 euros en concepte d’ajuts a la construcció, adquisició de fons documentals i audiovisuals, així com d’equipament informàtic. El cost de la biblioteca ha ascendit a un total 1.494.600 euros.

DSC05607 (Medium) (1)Cal tenir en compte que la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona estarà integrada a finals d’aquest mes de març per 225 biblioteques i 9 bibliobusos que, segons va defensar Salvador Esteve, treballen de forma coordinada i amb uns mateixos estàndards de qualitat per tal de facilitar l’accés a la cultura, el lleure i la informació als ciutadans de la demarcació de Barcelona.

La biblioteca de Gironella, que aquest diumenge ha viscut també una concorreguda jornada de portes obertes i que entra ja en ple funcionament aquest dilluns,  estarà oberta al públic 30 hores a la setmana.

Gendrau: “D’aquí a no gaire temps tindreu també una nova escola”

DSC05604 (Medium)Potser una de les sorpreses de la jornada d’inauguració de la nova biblioteca, van ser les paraules de Juli Gendrau: “Gràcies a aquesta energia, a la manera de fer de l’alcalde, i de l’equip que l’acompanya, avui teniu aquesta biblioteca, tindreu un ascensor i en no gaire temps tindreu també una nova escola a Gironella”, va dir.

L’escola és, efectivament, una altra de les reivindicacions pendents de la vila. Ja ho era al 2010, quan David Font va assumir l’alcaldia per primera vegada. “Malgrat saber que és complicat, demanarem la màxima urgència per a la rehabilitació i construcció de l’escola de Gironella. Una llarga reivindicació d’alumnes, pares i mestres, però també de l’Ajuntament”, deia llavors en aquell acte institucional.

Dissabte, davant les paraules de Gendrau, David Font es mostrava prudent però “amb l’esperança que realment aquesta escola, que fa molts i molts anys que es reivindica, es faci realitat”.

DSC05615 (Medium)Font va recordar que aquesta és una necessitat que, des del govern local, s’ha demanat resoldre en reiterades ocasions, “i amb les paraules del delegat de la Generalitat, potser sí, que està més a prop del que molts ens pensem”. El proper projecte que espera Gironella és la instal·lació d’un ascensor que ha d’unir abans d’agost la part baixa de Gironella amb el nucli vell. Però el projecte d’una nova escola podria ser, així, un dels temes a resoldre la propera legislatura.

FOTOS: Inauguració de la nova biblioteca de Gironella. AUTOR: Ricard Codina

Ajuntament de Gironella Biblioteca de Gironella David Font Delegat del govern de la Catalunya central Diputació de Barcelona Escola de Gironella Juli Gendrau Salvador Esteve

Comentaris