Berga, Societat

Berga acull la 5a edició de la Fira del Coneixement que compta amb més d’un miler d’estudiants

Berga acull la 5a edició de la Fira del Coneixement que compta amb més d’un miler d’estudiants

Berga ha inaugurat, aquest matí de dimecres al Pavelló de Suècia, la 5a Fira del Coneixement, una mostra per la que arribaran a passar enguany més d’un miler d’estudiants que podran conèixer projectes de recerca punters relacionats amb la ciència i la tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB). Així ho ha explicat Sílvia Salvador, regidora d’Economia i d’Educació de l’Ajuntament de Berga en una entrevista al Berguedà Matí de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà.cat.

ExploratoriEn aquesta cinquena edició, la Fira del Coneixement de Berga incrementa el número d’inscrits, superant el miler d’estudiants de 3r i 4t d’ESO, de batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), procedents majoritàriament de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Barcelonès, el Berguedà, Osona, l’Urgell i el Vallès occidental.

La mostra està organitzada per l’Exploratori de Recursos de la Natura, un projecte impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), en el marc del Campus d’Excel·lència Internacional Barcelona Knowledge Campus (BCK), conjuntament amb l’Ajuntament de Berga i amb el suport del Ministeri d’Educació. I la seva finalitat és ·fomentar les vocacions científiques i tecnològiques de l’alumnat de secundària i dotar-los d’un esperit d’aprenentatge basat en la recerca”, segons ha relatat Salvador. Paral·lelament, amb aquest projecte es vol contribuir al desenvolupament en tots els vessants d’un territori ric en recursos naturals com és la comarca del Berguedà.

Mostra de projectes de recerca punters

La Fira del Coneixement de Berga 2015, que es podrà visitar de les 9 del matí a les 7 del vespre tant avui com demà, acollirà conferències i activitats relacionades amb la recerca i els avenços científics i tecnològics, que es desenvolupen als departaments, instituts i centres de recerca de la UPC i la UB.

En general, les iniciatives i projectes universitaris que s’hi podran conèixer estan relacionats amb matèries d’estudi “que abasten des dels recursos naturals, fins a les darreres solucions mèdiques, passant pels nanosatèl·lits i els drones, així com els secrets científics que s’amaguen a la xocolata”, ha afegit la regidora Sílvia Salvador, que ha matisat que són projectes que s’expliquen als estudiants des d’una vessant pràctica i que en facilita la comprensió, “per tal de despertar-los l’interès tecnològic i potenciar que alguns d’ells acabin apostant per cursar estudis de ciència i tecnologia en la seva etapa universitària.

gas naturalEls projectes que es podran veure a la mostra es distribuiran en nou estands: quatre dels quals estaran dedicats a les activitats de grups de recerca de la UPC. D’aquesta manera, el NanoSat Lab i el grup de recerca en Teledetecció (RSLAB) hi participen amb un estand dedicat al 3Cat-1, que és el primer nanosatèl·lit català. I grups de recerca del Departament d’Òptica i Optometria mostraran, en un mateix espai, avenços en els camps de la visió distorsionada i en el diagnòstic del càncer de pell.

El grup de recerca Sistemes Aviònics i de Comunicació Intel·ligents per Avions no Tripulats Fiables (ICARUS) dedica el seu estand als drones i a la seva operativitat en l’espai únic europeu, mentre que el grup de recerca en Mineria Sostenible (GRMS) se centra en l’aprofitament dels recursos geològics de forma sostenible i segura.

La UB dedicarà els seus quatre estands a la ciència i la xocolata. D’una banda, el Campus de l’Alimentació Torribera, juntament amb l’Escola Pastisseria del Gremi de Barcelona, enfocarà el seu espai a l’anàlisi sensorial i tast. I, de l’altra, la Unitat UB-Bullipèdia, amb la col·laboració de l’Institut Botànic —centre mixt format pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Ajuntament de Barcelona—, mostrarà els aspectes relatius a la classificació de la planta i la seva història.

En un altre estand, el Museu de la Xocolata de Barcelona oferirà tallers diversos i la Unitat d’Estudis i Recerca en Ciència i Cuina (UERCC) dedicarà el seu espai a la cristal·lografia i els efectes del cacau.

Així mateix, el Museu del Gas, de la Fundació Gas Natural Fenosa, tindrà un espai per explicar-se sota el lema ‘El passat, el present i el futur de la llum i les energies’.

FOTOS: Primera jornada de la Fira del Coneixement a Berga. AUTOR: Organització/Twitter

Ajuntament de Berga Exploratori de Recursos de la Natura Fira Coneixement Regidoria d'Educació Sílvia Salvador

Estic amb tu

Comentaris