Jordi Cussà: “Potser m’agradaria tenir més quota de mercat a Barcelona, però a Berga i comarca l’acollida és molt bona”

L’endemà de Sant Jordi es parla dels llibres més venuts a nivell català i de quins autors han tingut més o menys protagonisme signant les seves obres entre la multitud del centre de Barcelona. No hi ha, però, un rànquing berguedà i es fa difícil apuntar com els ha anat en vendes als autors de casa, almenys en les primeres hores posteriors a la jornada. Ara bé entre llibres i roses, al carrer Major de Berga, un dels protagonistes aquest dijous va ser, sens dubte, Jordi Cussà; que enguany estrenava ‘Formentera Lady’.

“Una cosina de ‘Cavalls Salvatges’, que es va publicar l’any 2000”, explicava ell mateix. I és que ‘Cavalls Salvatges’ fou la crònica d’una generació marcada per l’abisme de les drogues que, d’alguna manera, l’autor reprèn a ‘Formentera Lady’.

Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat hi van poder parlar quan la jornada ja acabava però el centre de la capital berguedana encara bullia de gent que hi passejava, i amb els últims versos de la segona marató de lectura de la ciutat ressonant a la plaça de Sant Joan. Instal·lat en una taula just davant del bar Cal Negre, Cussà va firmar llibres, tant exemplars de ‘Formentera Lady’ com de les seves obres anteriors, i va xerrar amb tots aquells que li van donar conversa. Amb un aire molt característic, cigarreta en mà i molt pendent de la lectura de versos que es duia a terme no gaires metres enllà.

Ell mateix – i en acord amb Anònim i Tràfec Teatre – va llegir fragments en anglès de Shakespeare, “que avui fa 399 anys que es va morir”, relatava. I pel que fa la Diada de Sant Jordi i el seu llibre, comentava que havia anat “molt bé”.

Satisfet, doncs, per l’acollida. I també per la crítica: “Estic molt content, de la gent que ha vingut a dir-me que ja se l’havia llegit, i també del que va sortint a la premsa, de crítiques i ressenyes”, apuntava, encara que advertia que era aviat per parlar de xifres.

Així mateix, Jordi Cussà també rememorava els temps en què encara no publicava en editorials. “Fa 20 anys, venia aquí a vendre els meus llibres, fotocopiats i amb una espiral; i n’hi deia edicions del pastor. Quan les fotocopies eren barates, que ara encara hi perdria peles”, feia broma.

Una jornada, doncs, intensa i esplèndida per un dels autors més destacats de la ciutat. “Després de Patum, per mi, aquest és el dia més maco de Berga”, assegurava finalment Cussà.

I afegia: “Potser m’agradaria tenir més quota de mercat a Barcelona, a fora; però a Berga i comarca estic molt molt content de l’acollida, la gent sempre és molt pròxima”.

Nascut a Berga l’any 1961. L’any 2000 Jordi Cussà va sorprendre el públic i la crítica amb la novel·la ‘Cavalls salvatges’. Posteriorment, ha publicat una llarga llista de novel·les, d’entre les quals, ‘El noi de Sarajevo’ (2010), premi El lector de l’Odissea; i ‘Contes del Bé i el Mal’ (2012). Com a dramaturg, ha escrit una bona colla de muntatges.