Una malla d’acer inoxidable servirà per recuperar el braç mutilat del simbòlic Pi de les Tres Branques

El Pi de les Tres Branques tornarà a lluir en plena forma abans de l’Aplec al pla de Campllong, que tradicionalment se celebra el tercer diumenge de juliol. La proposta definitiva per recuperar el braç serrat vol unir aquesta tercera branca al tronc amb l’ús d’una malla d’acer inoxidable. “Quedarà visible però estèticament bé, la nova instal·lació ha de durar 50 anys sense problemes”, segons ha apuntat el director tècnic del projecte, Gerard Passola.

DSC07239 (Large)Passola ho ha detallat en la roda de premsa de presentació d’aquest projecte a l’Ajuntament de Castellar del Riu; també amb la presència dels alcaldes de Berga i Castellar, Juli Gendrau i Adrià Solé; el regidor de Governació i tinent d’alcalde d’aquest darrer municipi, Joan Segado; el cap de la secció d’Espais Naturals del Departament d’Agricultura, Eduard Parés; i el cap de la comissaria del Mossos d’Esquadra de Berga, Eduard Cuenca. Aquest últim ha assegurat que “hi ha obertes varies línies d’investigació” respecte la bretolada de maig del 2014, quan la branca va aparèixer serrada sense que es pogués conèixer l’autor de la trencadissa.

Una actuació de 35.000 euros

El cost dels treballs és de 35.000 euros, una quantitat subvencionada a mitges per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, el batlle de Castellar del Riu ha destacat que s’ha signat un conveni d’una durada de dos anys entre la Generalitat, la Diputació i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) “per tal de protegir l’entorn del Pi”. I també per fomentar-ne el reconeixement del seu simbolisme als visitants del pla de Campllong.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha volgut remarcar “l’interès” de les institucions “per recuperar l’arbre” i ha indicat que l’anunci de l’actuació és una bona notícia, no només per la comarca del Berguedà sinó també pel “país”.

Nervis d’acer

Imatge1El passat mes de maig, ara fa un any, l’emblemàtic Pi berguedà va ser mutilat i, des de llavors, i a l’espera que es repari la branca serrada en té només dues. Aquests mesos però, el departament d’Agricultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han estat treballant en el projecte de restauració del Pi de les Tres Branques que, finalment, han presentat als mitjans aquest dimecres.

Abans de l’Aplec, s’hi instal·laran uns “nervis” d’acer inoxidable que quedaran visibles, però que seran d’estètica atractiva i que vetllaran per “l’estabilitat” de l’arbre”.

FOTOS: Presentació del projecte a l’Ajuntament de Castellar del Riu. AUTOR: Ricard Codina. / IMATGE EXTRETA PROJECTE: Esquema de com ha de quedar la tercera branca al simbòlic Pi. 

X